Spomendan Ante Evetovića Miroljuba u Bačkom Aljmašu

Objavljeno: 25.06.2017. Pregleda: 41

miroljub ante evetovicMjesna Hrvatska samouprava i Bunjevački Divan klub iz Bačkog Aljmaša (Mađarska) u subotu, 10. lipnja 2017., organizirali su spomendan Ante Evetovića Miroljuba, pjesnika, svećenika, profesora filozofije, katehete, publicista i javnoga djelatnika koji je rođen u Bačaljmašu (Bačkom Aljmašu) 12. lipnja 1862. a preminuo u Valpovu 24. veljače 1921. godine.

 

Misu na hrvatskom predvodio je bajmočki župnik Zsolt Bende uz prisustvo konzula savjetnika Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Nevena Marčića, te predstavnika hrvatskih samouprava iz Kaćmara, Čikerije i Kecskeméta. Uz prigodan program koji su priredili članovi Bunjevačkog Divan kluba, predstavnici gostujućih samouprava i diplomacije položili su vijence ispred Miroljubova spomenika koji se nalazi u parku pokraj crkve. U mjesnom Domu kulture priređen je program pod nazivom Sastanak folklorni skupina bez granica, a na kojem su sudjelovali gosti iz Hrvatske – Kulturno-umjetničko društvo Kolo iz Narda i Kulturno-umjetničko društvo Aljmaš iz Aljmaša. Predstavnik Hrvata iz Srbije bio je gajdaš Augustin Žigmanov, član HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, dok su se domaćini predstavili kroz nastup mjesnog KUD-a Zora.

Nakon programa i večere uslijedio je Hrvatski bal koji je trajao da kasno u noć, a na kojem je svirao tamburaški sastav Bačka iz Gare.

Podsjetimo, Ante Evetović Miroljub spada u kulturne prvake bačkih Hrvata. Bio je prvi književnik iz te zajednice koji je pisao hrvatskim književnim, a ne narodnim jezikom. Surađivao je s Maticom hrvatskom, časopisima Neven i Vijenac. Njegov spomenik, djelo glasovita Ivana Meštrovića, koji se nalazi pokraj subotičke katedrale, otkriven je 1936. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima