Spomendan Svetog Vinka u Mirgešu

Objavljeno: 03.02.2023. Pregleda: 58

Na Martinje se slavi završetak vinogradarske godine, dok se na spomendan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, 22. siječnja slavi njen početak. Spomendan Svetog Vinka obilježen je i u Mirgešu, naselju nadomak Subotice, na salašu Marina Skenderovića. Tog dana vinogradar Skenderović je obavio probno orezivanje vinograda, provjerio ima li izmrzlih pupova, a s trsa je odrezao nekoliko grančica, koje se zatim stavljaju u kućnu posudu s vodom uz prozor. Trs je ukrašen dimljenim kobasicama koje simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Trs s kojeg su orezane grančice obredno je poškropio vlč. Marijan Vukov, župnik rimokatoličke župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu i blagoslovio vinograd.

Inicijator obilježavanja blagdana Svetog Vinka, u narodu zvanog Vincekovo, na salašu vinogradara Skenderovića je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, koji je uz goste – prijatelje, susjede i vinogradare nazočio ovoj proslavi. „Prvi put se obilježavanje Vinceka događa kod nas. Probno orezivanje vinograda se radi kako bi se vidjelo ima li izmrzlih pupova, jesu li pupovi neizmrznuti, živi. Po odrezanim grančicama s trsa procjenjuje se kakva će biti predstojeća berba grožđa. Kad grančice stavljene u posudu s vodom istjeraju pupoljke, nagađa se koliko će godina biti rodna. Dakle, za nekih petnaestak dana na grančicama se vide listovi, čak i grozdić, jer je već formiran grozd za ovu godinu u pupoljku”, kaže Marin Skenderović i naglašava kako zamrzlih pupova sada nema. „Nažalost, ipak nije bila hladnija zima da bi trsovi ojačali da bi stala vegetacija i da na proljeće kasnije krene. Trenutno vrijeme odgovara ovdašnjim vinogradima, ali dobro bi bilo da je malo hladnije i da ima jutarnjih mrazeva, pa da što duže vinogradi ‘spavaju’. Vinogradari imaju problem ne samo sa zimskim, nego i s proljetnim izmrzavanjem, mogu doći proljetni mrazevi. Prema sadašnjim vremenskim prilikama, može se očekivati dobar rod grožđa. Tijekom rezidbe mi već formiramo rod, ostavljamo time manji rod i time dobijamo bolju kvalitetu grožđa.”

Marin Skenderović se od mladih dana bavio vinogradarstvom s njegovim roditeljima Marijom i Nestom i bratom Antunom, a prvi samostalni vinograd je zasadio 2002. s obitelji, suprugom Marijom i sinom Nikolom, koji se i danas zajedno bave vinogradarstvom. Nikola također živi u Mirgešu sa suprugom Katarinom, a za naglasiti je kako je Nikola Skenderović na Berbanskim danima održanim na Paliću 2021. od strane vitezova vinskog reda Arena Zabatkiensis izabran za pudara godine.

O običaju blagoslova vinograda razgovarali smo s vlč. Marijanom Vukovim. „Imali smo blagoslov vinograda, običaj je da se to čini na spomendan Svetog Vinka, dakle na Vincekovo, da li na taj dan ili uoči, mi smo to učinili danas ovdje na salašu obitelji Skenderović i molili smo prije svega da Gospodin blagoslovi ovo polje, ovaj vinograd, da urodi grožđem od kojega će se Božjim blagoslovom i trudom obitelj Skenderović proizvoditi vino. Iz moje perspektive kao svećenika stavljam naglasak osobito na to da vino koje proizvodi obitelj Skenderović koristimo i u slavlju svete mise, kao misno vino i u tom smislu mi je ova blagoslovna molitva draža, a ako pogledamo u Sveto pismo, kada se spominje vino, navodi se da oraspoloži čovjeka i razveseli njegovo srce. Dakle, riječ je o blagoslovnoj molitvi prostora, a Katolička nam crkva u svojoj novoobnovljenoj knjizi blagoslova daje mogućnost da blagoslovimo različite prostore i različita oruđa koja čovjek koristi za rad.” Prilikom obilježavanja spomendana Svetog Vinka gosti na salašu Skenderovića su koštali mlado vino, proizvedeno od sorti liza, kevedinka, bačka i sila.

                                                                                                                                                                                                                                                                            Izvor: Hrvatska riječ (Z. Sarić)

Obaveštenje o kolačićima