Sporazumom između dviju knjižnica do građe za Hrvatski odjel u Gradskoj knjižnici Subotica

Objavljeno: 03.07.2014. Pregleda: 37

Potpisivanje sporazuma Knjiznice2014Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba i Dragan Rokvić, ravnatelj Gradske knjižnice Subotica potpisali su u Zagrebu 30. svibnja 2014. godine Sporazum o suradnji. Time je desetljetna suradnja ovih dviju knjižnica dobila i službeno obilježje. Cilj Sporazuma je još bolje povezivanje te razmjena knjiga i iskustava. Sporazum će potpomoći i formiranje Hrvatskog odjela u subotičkoj Gradskoj knjižnici.

Ovom je prilikom izaslanstvo iz Subotice razgovaralo i s djelatnicima Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, „Školske knjige“, te Hrvatske matice iseljenika.

Osim ravnatelja subotičke Gradske knjižnice Dragana Rokvića, susretu u Zagrebu prisustvovali su i informatorica na hrvatskom jeziku Gradske knjižnice Bernadica Ivanković, član subotičkog Gradskog vijeća Blaško Stantić, te predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić.

Sporazum će pomoći u formiranju i osposobljavanju za djelatnost Hrvatskog odjela u subotičkoj Knjižnici, rekao je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice ravnatelj Gradske knjižnice Dragan Rokvić.

„U okviru rada na uvođenju Hrvatskog odjela, uočena je potreba za obnavljanjem izdanja na hrvatskom jeziku. U Zagrebu smo također istaknuli da je problem nabave knjiga sadržan i u činjenici da trećinu našeg proračuna namijenjenog kupnji knjiga trošimo na knjige na hrvatskom jeziku. Međutim, zbog činjenice da su te knjige skuplje, broj kupljenih knjiga nije recipročan broju kupljenih naslova na srpskom i na mađarskom jeziku. Ta neravnoteža u ponudi i potražnji i u cijelom vođenju kulturne politike bila je temom razgovora u Zagrebu.“

Potrebno je pronaći i odgovarajući personal koji bi se bavio isključivo hrvatskim jezikom i književnošću, a u okviru kulturne razmjene obratit će se pozornost na gostovanja eminentnih književnih djelatnika iz Hrvatske, dodao je Rokvić.

Jedan od problema koji se ispriječio u smjeru realizacije i formiranja Hrvatskog odjela u Gradskoj knjižnici – pitanje fundusa knjiga, može se promatrati i drugačije. Naime, kvantitativno, postoji određena količina knjiga hrvatskih autora na hrvatskom jeziku, koje su uvrštene u odjelu na srpskom jeziku.

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić skreće pozornost na sljedeće:

„Odjel koji se ranije zvao srpsko-hrvatski, preimenovan je u Odjel na srpskom jeziku i uključuje i knjige koje su tiskane na hrvatskom. Hrvatsko nacionalno vijeće je u nekoliko navrata razgovaralo s ravnateljem Knjižnice i znamo da postoji nakana ustrojiti Odjel na hrvatskom. Međutim, postojeći fundus je prilično zastario i trebalo bi ga poboljšati i kvalitativno i kvantitativno. Upravo iz toga razloga se razgovaralo i s g. Žužulom iz 'Školske knjige' kako bi se vidjelo mogu li se određena sredstva osigurati u vidu donacija knjiga za rad Odjela na hrvatskom u Gradskoj knjižnici.“

Ovom je prilikom u susretu s vlasnikom „Školske knjige“ Antom Žužulom predloženo da početkom jeseni budu organizirani Dani „Školske knjige2 u Subotici, čime bi se animirala ne samo kulturna javnost Hrvata u Vojvodini, nego i cjelokupna hrvatska javnost, dodaje ravnatelj Rokvić.

Lokalna samouprava voljna je sufinancirati projekte u okviru hrvatske zajednice, a koje Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Hrvatskom ostvaruje u svrhu očuvanja kulturne autonomije, i to s 50 posto od ukupne vrijednosti, kaže Sarić Lukendić.

Knjižnica u Subotici i zagrebačke Knjižnice, bez obzira na razlike u mogućnostima, ipak mogu razmijeniti iskustva, kaže Bernadica Ivanković.

„Knjižnice Grada Zagreba su jedan veliki sustav koji čini 64 knjižnice i oko 800 umreženih računala. Puno su opremljeniji, imaju medijateke, koje mi uopće nemamo, i programe o kojima za sada možemo samo sanjati. No, naša višejezičnost je njima strana, tako da im ipak imamo što ponuditi. Primjerice, naše iskustvo kako raditi u uvjetima postojanja manjina. Jer, oni u sustavu imaju i manjinske knjižnice.“

Ove godine predstavnici Gradske knjižnice po prvi put su putovali u Zagreb i u gradove u Mađarskoj o trošku resornog ministarstva.

Prije mjesec dana istovjetan sporazum o Suradnji potpisan je i s Osječkom knjižnicom.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima