Središnji državni ured za Hrvate izvan RH - Potpora i Hrvatima u Srbiji

Objavljeno: 29.05.2017. Pregleda: 32

drzavni ured za hrvatske izvan rhTemeljem provedenog javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2017., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda www.hrvatiizvanrh.hr od 15. veljače do 17. ožujka 2017. godine, donesena je Odluka o dodjeli financijske potpore. Na otvoreni javni poziv, Središnji državni ured zaprimio je 862 prijave u kategorijama, neprofitne organizacije, fizičke osobe te u kategoriji ugroženi pojedinci.

Potpora je dodijeljena za 78 projekata hrvatskih udruga, zajednica i pojedinaca iz cijelog svijeta te za 16 pojedinaca – pripadnika hrvatskog naroda koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Od ukupno 1.803.000 kuna, Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo iz Subotice dodijeljeno je 20.000 kuna za rekonstrukciju krova kulturnog centra, Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu Jelačić iz Petrovaradina 12.000 kuna za projekt „(CRO)z kuhinju Vojvodine“, Hrvatskom nacionalnom vijeću 40.000 kuna za osnaživanje kadrovskih resursa hrvatske zajednice u Vojvodini i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata 12.000 kuna za projekt pod nazivom „Digitalizacija tekstova Hrvata u Vojvodini na narodnim govorima“.

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske podsjećaju da se javni poziv provodi s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Neprofitne organizacije izvan Hrvatske i u Hrvatskoj koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske kao i fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Hrvatske bili su u mogućnosti prijaviti projekte i aktivnosti iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje između Hrvatske i Hrvata izvan Hrvatske.

Zadani ciljevi i načini njihovog ostvarenja predstavljaju temelj za dodjelu bespovratnih sredstava iz državnog proračuna Hrvatske, namijenjenih potpori posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima