Srem Folk Fest u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 26.08.2022. Pregleda: 46

Međunarodni revijalni festival folklora Srem Folk Fest koji se održava svake godine u organizaciji Centra za kulturu Sirmiumart i pod pokroviteljstvom Grada Srijemska Mitrovica, ove godine je obilježio svoje punoljetstvo. Cilj festivala je njegovanje i promoviranje narodne pjesme, plesa, muzike i nošnje svih naroda svijeta. Festival je prilika da se i gostujući ansambli upoznaju s lokalnom kulturom i tradicijom grada domaćina kao i dodir različitih kultura i tradicija te uspostavljanje suradnje i prijateljskih odnosa među ansamblima na internacionalnoj razini. Ovogodišnji festival Srem Folk Fest održan je od 11. do 14. kolovoza 2022. godine, na Žitnom trgu u Srijemskoj Mitrovici, na otvorenoj sceni u ambijentu iskopina starog rimskog grada. Pred brojnim gledateljstvom predstavili su se folklorni ansambli iz osam zemalja svijeta i više od 400 sudionika.

Potvrda kulturne vrijednosti

Srem Folk Fest od 2015. godine djeluje u okviru Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF – svjetske međunarodne institucije, koja nameće vrhunske standarde u organizaciji folklornih manifestacija. Od 2019. godine festival djeluje pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za suradnju s UNESCO-om, kao jedan od festivala koji ima za cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine cijelog svijeta.
„Tijekom proteklih godina festivala pokazalo se da Srem Folk Fest ima svoju vrijednost. Drago mi je da smo uspjeli u onome što smo zacrtali na samom početku 2004. godine kada je održan prvi festival. Tada je Kulturno-umjetničko društvo Branko Radičević iz Srijemske Mitrovice i Centar za kulturu Sirmiumart stao iza nas, a kasnije i Grad Srijemska Mitrovica. Do sada je na festivalu sudjelovalo preko 50 zemalja i više tisuća sudionika. Možemo biti zadovoljni, jer je mitrovačka publika i ne samo ona, nego publika cijele regije, imala priliku vidjeti različitost folklorne tradicije koja je prava vrijednost, koja se njeguje na našim prostorima i na koju smo ponosni«, istaknuo je umjetnički direktor festivala Dragan Đorđević i dodao da je ove godine bilo puno izazova i poteškoća oko same organizacije zbog problema s covidom i ratne situacije u svijetu.
„Neki od najavljenih sudionika iz pojedinih zemalja nisu nam došli, jer nisu dobili vize i imali su niz drugih poteškoća. Ali bez obzira na to, uspjeli smo organizirati festival kako smo to i ranije radili. Imamo goste iz osam zemalja, dvanaest ansambala, četiri dana programa. Ansambli iz pet zemalja nastupali su svaki dan i vjerujem da je publika uživala", kaže Đorđević.

Simbol grada

Od 11. do 14. kolovoza na Žitnom trgu u Srijemskoj Mitrovici smjenjivali su se folklorni ansambli iz Meksika, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Kosova i Metohije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te nekoliko folklornih skupina iz Srbije.
„Što se tiče kvalitete, zadovoljni smo. Srem folk fest svake godine osvježavamo i dopunjavamo nekim novim dodatnim sadržajima i u tehničkom i audiovizualnom smislu i trudimo se ugostiti što veći broj sudionika. Ovaj festival je postao simbol grada i brend Srijemske Mitrovice. Festival koji pokazuje da smo grad folklora, grad tolerancije i različitosti, ali i grad koji te razlike ne pravi nego ih uvažava, poštuje i cijeni. Ovdje su svi dobrodošli", izjavio je direktor Centra za kulturu Sirmiumart Petar Samardžić. 

U Srijemskoj Mitrovici su se prvi put ove godine predstavili članovi KUD-a Tena iz Đakova, čiji se rad temelji na očuvanju slavonske tradicije, prije svega đakovštine.
„Imali smo vrlo srdačan prijam u Srijemu i kad vidim pozornicu i brojnu publiku, srce mi je puno. Kada smo počeli s radom 1985. godine, mislili smo da ćemo djelovati samo lokalno. Ipak smo se razvili u ansambl koji je danas respektabilan na razini Hrvatske. Već dugi niz godina idemo na festivale diljem svijeta. Gostovali smo na svim kontinentima. Društvo danas broji preko 200 aktivnih članova koji su organizirani u nekoliko sekcija: tri dječje, ansambl veterana, tamburaška škola i muška pjevačka skupina Bećarine, naši ‚oldtajmeri‘ koji su nekada bili plesači, a sada mogu samo dobro pjevati", kaže Enrich Merdić, umjetnički direktor Društva iz Đakova i predsjednik CIOF-a hrvatske nacionalne sekcije u Hrvatskoj, velike svjetske obitelji koja organizira festivale po najvišim mogućim standardima.

„Prije dvije godine smo dobili certifikat izvrsnosti od strane CIOF-a Hrvatske. Za razliku od drugih festivala koji nisu u okviru CIOF-a, to nam daje veliku prednost. Ta velika mreža je rangirana od strane samih festivala i od grupa. Grupa ocjenjuje festival, festival ocjenjuje grupe, tako da se zna koja kvaliteta je prisutna na CIOF-ovim festivalima. Preko 300 festivala diljem svijeta se organizira u okviru CIOF-a, a to znači da su organizirani prema najvišim standardima. Generalno, festivali međunarodnog karaktera su od velikog značaja za upoznavanje naših mladih ljudi s drugim tradicijama, jer na taj način se stvara jedan pozitivan stav prema multietničnosti i stvaraju se velika prijateljstva koja traju dugi niz godina. Ne samo da volimo predstavljati svoje, nego volimo gledati i druge, te na taj način učimo i stvaramo platformu za jedan dobar suživot", ističe Merdić i dodaje da mu je zadovoljstvo što su imali mogućnost surađivati s nekoliko hrvatskih udruga iz Vojvodine, družiti se s njima. 

„Svi festivali su veoma važni bez obzira jesu li natjecateljski ili festivalski kao što je festival u Srijemskoj Mitrovici", istaknuo je umjetnički voditelj AKUD-a Sonja Marinković iz Novog Sada Lazar Brkić i dodao:
„Važno je prije svega predstaviti našu tradiciju, naše narodne plesove, naše narodne pjesme i naše ruho. Sudeći po broju gledatelja očito je da postoji zainteresiranost za naše bavljenje kulturom i umjetnošću. Važno je održavati što više ovakvih festivala i nastupati kako u zemlji tako i u inozemstvu".
Peta večer je bila posvećena tamburaškoj glazbi. Publici su se predstavili tamburaški orkestri iz Šašinaca, Srijemske Mitrovice i Đakova.
Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima