Stanka Čoban prva dobitnica nagrade Heroji naslijeđa

Objavljeno: 23.12.2022. Pregleda: 3

Stanka Čoban iz Etno kuće Didina kuća u Baču prva je dobitnica nagrade Heroji naslijeđa za osobni doprinos u području naslijeđa. Nagradu su ustanovili udruga Europa Nostra Srbija i Delegacija EU u Srbiji, a uručena joj je u ponedjeljak na svečanosti u Beogradu.

Čoban je nagrađena zbog upornog i predanog rada na očuvanju nematerijalnog i materijalnog kulturnog naslijeđa i rezultata postignutih izvan institucionalne brige o naslijeđu.

Naslijedivši roditeljsku kuću punu šokačke nošnje, starog namještaja, majčinog i bakinog miraza, produbili su se osjećaj i ljubav za baštinu, tradiciju i kulturu onoga što joj je u djetinjstvu usađeno u roditeljskoj kući. Stoga Stanka 2009. godine otvara etno kuću Didina kuća u kojoj posjetiteljima pokazuje način života šokačkih Hrvata i drugih naroda u ovom dijelu Vojvodine.

Paralelno organizira brojne aktivnosti edukativnog karaktera, kao što su Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja i njihova primjena kroz suvremene trendove, Mirisi iz bakinog kuvara, međunarodnu školu sviranja gajdi, školu zlatoveza, dok se u staroj kovačnici njenog supruga Stjepana Pište školska djeca mogu upoznati s načinom života bačkih seljaka.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
  • Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima