Stanka Čoban prva dobitnica nagrade Heroji naslijeđa

Objavljeno: 23.12.2022. Pregleda: 59

Stanka Čoban iz Etno kuće Didina kuća u Baču prva je dobitnica nagrade Heroji naslijeđa za osobni doprinos u području naslijeđa. Nagradu su ustanovili udruga Europa Nostra Srbija i Delegacija EU u Srbiji, a uručena joj je u ponedjeljak na svečanosti u Beogradu.

Čoban je nagrađena zbog upornog i predanog rada na očuvanju nematerijalnog i materijalnog kulturnog naslijeđa i rezultata postignutih izvan institucionalne brige o naslijeđu.

Naslijedivši roditeljsku kuću punu šokačke nošnje, starog namještaja, majčinog i bakinog miraza, produbili su se osjećaj i ljubav za baštinu, tradiciju i kulturu onoga što joj je u djetinjstvu usađeno u roditeljskoj kući. Stoga Stanka 2009. godine otvara etno kuću Didina kuća u kojoj posjetiteljima pokazuje način života šokačkih Hrvata i drugih naroda u ovom dijelu Vojvodine.

Paralelno organizira brojne aktivnosti edukativnog karaktera, kao što su Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja i njihova primjena kroz suvremene trendove, Mirisi iz bakinog kuvara, međunarodnu školu sviranja gajdi, školu zlatoveza, dok se u staroj kovačnici njenog supruga Stjepana Pište školska djeca mogu upoznati s načinom života bačkih seljaka.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima