Sto godina ustanka mornara u Boki

Objavljeno: 30.05.2018. Pregleda: 28

Brodovi u BokiSlaveći jedanaestu obljetnicu svoga osnutka, ZHB Tin Ujević je organizirala večer pod nazivom 100 godina ustanka mornara u Boki i na taj način obilježila još jednu obljetnicu vezanu za hrvatski narod. Večer je održana u velebnom zdanju i negdašnjem sjedištu parobrodskog društva, danas Ustanovi kulture Parobrod.

Publika je mogla pogledati dokumentarac Tko je bio Mate Brničević posvećen upravo vođi najveće pobune u povijesti pomorstva. O ovom povijesnom događaju govorio je povjesničar Milutin Dedić, dopunivši svoje izlaganje interesantnim i malo poznatim detaljima iz tog vremena.
Specijalna gošća večeri bila je Petra Feikova, ataše za kulturu Veleposlanstva Češke u Beogradu. Razlog za njen dolazak je taj što se u priči o pobuni mornara u Boki spominje i jedan Čeh, František Raš, kao član najužeg vodstva ustanka.
Na početku večeri otvorena je izložba odabranih slika iz fundusa HLU Croart iz Subotice. U ime udruge nazočnima se obratio predsjednik Josip Horvat.
Večer u organizaciji ZHB-a održana je zahvaljujući potpori Općine Stari grad.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima