Stogodišnjica rođenja oca dr. Ante Stantića

Objavljeno: 19.07.2019. Pregleda: 58

Poglavar karmelićanske zajednice u Haifi na Gori Karmelu u Izraelu, rektor Međunarodnog odgojnoj zavoda Teresianum u Rimu, odgojitelj, provincijal i remetski župnik, vicepostulator u postupku za proglašenje blaženim Sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića OCD i još puno toga bio je otac Ante od Djeteta Isusa Stantić (Đurđin, 1919. – Zagreb, 2013.). Stogodišnjica njegova rođenja obilježena je u rodnome mu mjestu, Đurđinu, u nedjelju, 30. lipnja 2019. godine.


O životu i radu ovoga karmelićanina govorio je OCD vicepostulator kauze sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, otac Mato Miloš. Kroz predavanje prožeto brojim fotografijama o. Stantića o. Miloš upoznao je nazočne sa svakim dijelom života ovoga karmelićanina – od obitelji iz koje je potekao, stupanja u karmelski red u Somboru, prvih redovničkih zavjeta u Poljskoj, ređenja za svećenika u Rimu, obnašanja značajnih uloga u Izraelu i Rimu sve do starosti koju je proveo u Remetama u Zagrebu.
O. Miloš rekao je kako su i otac Ante Stantić i otac Gerard primjer da se Bog proslavlja među malenima te da je njihovom rodnom mjestu time ukazana posebna čast
„Ono što svijet prezire, što mu nije vrijedno Bog izabira. Tako je bilo i s ova dva čovjeka. Rođeni su na salašima ovoga maloga mjesta, a Bog ih je proslavio. Đurđinčani bi trebali biti od glave do pete ponosni i svud se dičiti što imaju tako velike ljude – o. Gerarda koji je kandidat za oltar Katoličke crkve te o. Antu Stantića“, rekao je o. Miloš uz podsjećanje da bi upravo ti Đurđinčani trebali biti glavni promicatelji i zagovornici o. Gerarda za njegovo proglašenje svetim.
Na slavu o. Gerarda i o. Ante održana je i euharistija u crkvi sv. Josipa Radnika. Misno slavlje predvodio je o. Miloš, uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Dražena Dulića, svećenika iz Subotice mons. dr. Andrije Anišića te novog vicepostulatora kauze sluge Božjega o Gerarda, karmelićanina o. Tihe Radana.
Obilježavanje obljetnice rođenja o. Stantića organiziralo je HKPD Đurđin i župa iz Đurđina u suradnji s Hrvatskom karmelskom provincijom Svetog Oca Josipa.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima