„Subotička Danica“ za 2021. Godinu

Objavljeno: 21.01.2021. Pregleda: 48

su danicaSredinom prosinca objavljena je Subotička Danica za 2021. godinu, tradicionalno čitani vjerski kalendar kojem je nakladnik Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice. Urednik Danice je župnik i dekan u Baču preč. Josip Štefković. Osim kalendarskoga dijela, te općenitih podataka o Svetoj Stolici i upravnim tijelima Svete Rimske Crkve, katoličkom episkopatu u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, ovaj kalendar donosi i „obilje lijepog štiva, korisnog za rast u vjeri”, kako urednik Štefković opisuje ovaj broj u uvodniku. „Svako vrijeme ima svoje breme.

Tako vele stari. Osvrnimo se samo na razdoblje otkad izlazi naša Danica. Ona jedva da pamti lijepa vremena. Za jednom nevoljom, dolazila je druga: ratovi, bolesti, oskudice, razne ugroze vjerskog ili nacionalnog identiteta itd. Mnogi će i danas pomisliti da su jedva podnošljiva vremena. Hoćemo li izdržati? Što nam se još može dogoditi? Jesmo li to sami štogod skrivili i zaslužili ili o čemu se radi? Sjetimo se psalma koji kaže: Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Gospodin od svih izbavlja (Ps 34, 20). Znači, čak ni pravednik nije pošteđen“, navodi on. U glavnom dijelu  mons. dr. Andrija Anišić priredio je osvrt na papinu encikliku „Svi smo braća“, dok u rubrici Duhovnost o. Mato Miloš piše o sv. Elizabeti od Presvetog Trojstva. Vlč. Daniel Katačić savjetuje kako moliti, a o. Zlatko Žuvela piše na temu „Nemoj zaboraviti Boga, Oca Svoga“. Vlč. Nebojša Stipić javio se izazovnom temom „Vrag je u detaljima, ili ipak nije?“, a Nataša Firanj s dvije meditacije. Upornost u približavanju lika o. Gerarda Tome Stantića karakterizira i ovogodišnju rubriku posvećenu njemu. 
U rubrici Narodno blago nalazi se reprint teksta Jozefine Hannin o narodnim običajima bačkih Šokaca, dok Anita Đipanov-Marijanović piše o marijanskim pjesmama u Monoštoru, a Ruža Silađev, na temelju kazivanja dvije kazivačice, o suvremenoj pobožnosti za pokojnika u Sonti. Rubrika Štivo za trenutke odmora približava nam životne mudrosti sa šorova i iz kuća naših sela, koje u suvremenom kontekstu dobijaju sasvim novo značenje. Katarina Čeliković priredila je Malu Danicu – prilog za najmlađe, a Larisa Skenderović prilog za mlade. U Obiteljskim razgovorima predstavljena je obitelj Adriane i Josipa Kujundžića iz Subotice koja broji sedmero članova. 
Rubrika Kultura donosi članke vlč. dr. Ivice Ivankovića Radaka i mons. dr. Andrije Anišića koji se osvrću na nastojanja o postavljanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici i njihovu konačnu realizaciju. Vlč. Dragan Muharem osvrće se na Antunovićev roman Posliednji Gizdarev. O knjiškoj produkciji Hrvata u Srbiji tijekom 2019. i 2020. godine pisala je Klara Dulić Ševčić. Dio Danice posvećen je i sjećanju na bačke velikane: Antu Evetovića Miroljuba, Baltazara Dulića, s. Leopoldinu Čović, Marka Vukova i Belu Gabrića, dok se mons. Stjepan Beretić u Povijesnom kutku osvrće na polustoljetni jubilej crkve sv. Nikole Tavelića u Somboru, a vlč. Dražen Skenderović piše o crkvenoj povijesti Verušića. Bogata je prilozima i rubrikama o obljetnicama: redovničkih ustanova, redovničkih zavjeta, svećeničkih ređenja, televizijskoga vjerskog programa te školskoga vjeronauka u Srbiji, a u Danici se piše i o novim muškim i ženskim duhovnim zvanjima u Bačkoj tijekom godine na izmaku. Bačka je 2020. godine dobila jednu zavjetovanu redovnicu, dva đakona i dva svećenika, te novoga biskupa, a izgubila je vrijedne radnike u Vinogradu Gospodnjem: pet klerika (jednoga bogoslova i po dvojicu redovnika i dijecezanskih svećenika), te dvije redovnice, o čijim životima su navedeni najvažniji podatci. Tu je i kronika najznačajnijih događaja između dvije Danice u Bačkoj.    
Vrijedan su ures i ovoga kalendara poetski prilozi, koje potpisuje čak 22 bačkih pjesnikinja i pjesnika. Oni, uz ostale brojne klerike i laike, nude i u ovogodišnjem izdanju pozornosti vrijedan osvrt na mjesnu Crkvu i ljude, njihovu prošlost i sadašnjost. Kao i do sada, Subotička Danica, koju ove godine na zadnjem ovitku krasi fotografija obnovljene kapele sv. Antuna Pustinjaka u šumi Vranjak (nedaleko Bača), može se nabaviti u svim crkvama Subotičke biskupije. 

Izvor: Hrvatska riječ (Marko Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima