Subotička nagrada dr. Ferenc Bodrogvári, dodijeljena Lei Vidaković i Maji Rakočević Cvijanov

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 56

dodjelabodrogvari2012-0-mPrestižno priznanje Grada Subotice - nagrada dr. Ferenc Bodrogvári, koje se dodjeljuje svake godine na području stvaralaštva za istaknuto djelo i zapažena ostvarenja, ove godine su dobile likovna i filmska umjetnica Lea Vidaković, autorica na polju instalacija, lutkarskog filma, performansa, video instalacija (stop motion filmova), u tehnici akvarela, kemijske olovke, čipke i tapeta, koju je predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i umjetnica Maja Rakočević Cvijanov, kiparica, suvremena i vizualna umjetnica, koju je predložila Moderna galerija „Likovni susret".

Predsjednik Skupštine grada Slavko Parać je 22. lipnja 2012. godine, na svečanosti dodjele u Velikoj vijećnici Gradske kuće, dobitnicama uručio diplome i plakete priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári", na temelju prijedloga Povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja, koji je Skupština grada usvojila na sjednici u travnju ove godine. Govoreći o liku i djelu dr. Ferenca Bodrogvárija, Slavko Parać je rekao:

„Vjerujem da će i ovogodišnji laureati biti ponosni na priznanje koje nosi ime osobe i stvaraoca koji je prekoračio ideologije, vrijeme, političke sustave i poretke, čineći to uvijek i prvenstveno intelektualno pošteno i hrabro. Smatram da nam i u ovim vremenima, možda više nego ikada, treba takvih hrabrih i nadasve umnih ljudi kakav je on uvijek bio."

dodjelabodrogvari2012-1-mLea Vidaković, multimedijalna umjetnica s Palića, rođena 1983. godine, članica je likovne sekcije Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo" gdje ju je za upis na likovnu akademiju pripremao likovni pedagog Stipan Šabić. Akademiju Likovnih umjetnosti upisuje u Zagrebu 2002. godine, grafički smjer u klasi Roberta Šimraka. Stekla je dvije diplome; jednu na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za grafiku i drugu na Odsjeku za animirani film na Sveučilištu u Voldi u Norveškoj. Semestri provedeni na fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu u Češkoj, međunarodnoj akademiji u Salzburgu, na Sveučilištu u Kardiffu u Velikoj Britaniji i Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Gentu u Belgiji, dali su joj jedinstveno obrazovanje i iskustvo u različitim područjima umjetničkoga stvaralaštva. Umjesto dobitnice, nagradu je primio njezin otac Tomislav Vidaković.

dodjelabodrogvari2012-2-mDruga dobitnica, Maja Rakočević Cvijanov, rođena je 1975. u Bijelom Polju. U Subotici završava osnovnu i srednju školu, 1996. je diplomirala na Višoj školi likovnih i primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a 2001. godine stječe diplomu na fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, smjer kiparstvo, u klasi profesora Slavoljuba Caje Radojčića. Magistrirala je 2004. na istom fakultetu kod profesora Mrđana Bajića. Od 2008. zaposlena je u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica kao kiparica restauratorica. Među ostalim, izlagala je u Modernoj galeriji „Likovni susret" gdje je imala izložbu pod nazivom „Porodične kompozicije", sudjelovala na Noći Muzeja u Bash kući gdje je bio izložen jedan kiparski koncept nekih ranijih skulptura, a izradila je i spomenik Drenu Mandiću i Risaru za 100 godina Dužijance.

„Ova nagrada mi znači puno zato što sam ja ipak suvremena umjetnica, a nagrada skreće pozornost na suvremenu umjetnost i samim tim na moj rad u području kojim se bavim. Mene zanimaju ti glavni tokovi suvremene umjetnosti koja je u cijelom svijetu, tako da mislim da pripadam tom vremenu".

dodjelabodrogvari2012-3Teme koje ju okupiraju su osobne, ali se i svatko može u njima pronaći, rekla je Maja Rakočević Cvijanov i objasnila:

„Najčešće su to neke teme identiteta, individue u današnjem društvu i neke sociološke teme ili nešto proživljeno ili nešto nedoživljeno, u svakom slučaju nešto što potječe od mene i neke moje individue, ali i nešto što obuhvaća i svakog drugog pojedinca."

Dobitniku nagrade se, osim medalje s likom Šamana, što je inspirirano malim čarobnjacima koji su naseljavali platna i tapiserije slikara Imrea Sáfránya, uručuje i diploma, ali i umjetničko djelo nekog likovnog ili primijenjenog umjetnika. Ove godine su to radovi akademskog slikara profesora Nenada Ražnatovića.

Tekst: Nela Skenderović
Fotografije: Dejan Malagurski

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima