Subotička premijera filma „Goli otok“

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 43

goli-otokZahvaljujući suradnji Hrvatskog državnog arhiva i Povijesnog arhiva Subotice, 28. listopada 2014. godine je u Art kinu „Lifka“ u Subotici premijerno prikazan srednjometražni dokumentarni film Goli otok koji autentičnim podacima baca novo svjetlo na povijesna događanja vezana za ovaj dalmatinski otok na kome su brojni rusofili i IB-ovci služili svoje vremenske kazne.

Glavni akteri ovoga zanimljivoga i intrigantnog filmskog ostvarenja u režiji Darka Bavoljaka, su umirovljeni general i upravitelj logora Jovo Kapičić i poznati hrvatski umjetnik, nekadašnji zatvorenik Golog otoka, nedavno preminuli Alfred Pal. Svatko od njih tijekom 52 minutnog trajanja snimljenog materijala priča svoju viziju istih događanja, ostavljajući gledatelja u svojevrsnoj nedoumici kome povjerovati. Ali brojni povijesni dokazi i arhivska građa s popisom više od 16.000 zatvorenika od kojih je 399 preminulo tijekom izdržavanja kazne, prezentirana kao ilustracija naizmjeničnih monologa dvaju junaka filma, ipak nedvosmisleno govore u prilog jednom od iznesenih viđenja.

„Prikazivanje filma ‘Goli otok’ u Subotici plod je naše suradnje s Hrvatskim državnim arhivom i vjerujem kako će u budućnosti biti realizirani i sljedeći zajednički projekti“, kazao je domaćin večeri Stevan Mačković, ravnatelj subotičkog Povijesnog arhiva.

„Htjeli bismo javnosti pokazati što mi sve u Hrvatskom državnom arhivu čuvamo, a to u brojkama iznosi 28 km građe od X. stoljeća do danas, fototeku od više od 1,5 milijuna fotografija, nacionalni video arhiv s preko 30 km filmske vrpce. S obzirom na to da u dobrom dijelu XX. stoljeća dijelimo zajedničku prošlost i povijest, trudimo se senzibilizirati javnost na ove teme iz relativno nedavne povijesti koje su još uvijek donekle zatvorene. Postoji veliki interes javnosti da se one otvore, pa je i ovaj film, sniman tijekom 2013. godine, jedan doprinos ovim nastojanjima jer arhiv je i dio svih nas«, istaknula je Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva iz Zagreba, koproducenta filma Goli otok.

Tekst: D. Prćić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima