Suradnja HKUD-a „Vladimir Nazor“ i ŠOSO „Vuk Karadžić“

Objavljeno: 15.09.2017. Pregleda: 36

hkud nazor logoKiparska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora od početka svog rada surađuje sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje s domom za djecu sa smetnjama u razvoju Vuk Karadžić. Dio te suradnje bio je i jednodnevni posjet omladine i odraslih iz dnevnog boravka ove škole koji su jedno prije podne proveli u Hrvatskom domu u Somboru, družili se s članovima kiparske sekcije i zajedno s njima radili predmete od gline.

 

„Radim od gline ptice, cvijeće, družimo se, šalimo se. Kao jedna obitelj smo“, kaže Katarina.

Za Ivana bi se moglo reći da je iskusni kipar, jer je još prije nekoliko godina dobio diplomu da je svladao oblikovanje gline. Ponosan je na to.

„Od gline znam sve raditi. Nema što ne mogu napraviti. Nije teško, jer to je nešto što volim“, kaže Ivan.

„U dnevnom boravku radimo u više radionica, a jedna je i grnčarska. Suradnja s HKUD-om Vladimir Nazor traje od prvih dana rada ove sekcije i do sada su naši štićenici radili na pripremi gline za rad Nazorove kiparske sekcije. Za naše štićenike rad u grnčarskoj radionici veoma je važan, jer se na takav način radi na njihovoj motorici. U samom tom procesu pripreme gline, izrade raznih predmeta svatko od naših štićenika zna što radi. Netko donosi vodu, netko zemlju, netko muti, nije to samo ono uzmemo glinu i napravimo nešto, već ih uposlimo cijeli dan. Nije to na kraju neki veliki rezultat, ali njihov smijeh i zadovoljstvo ono je najvrjednije što dobijemo“, kaže Srđan Radmilović, odgajatelj u dnevnom boravku za omladinu i odrasle sa smetnjama u razvoju u školi Vuk Karadžić.

On kaže da je za njihove štićenike važno što su prihvaćeni u zajednici i rado se odazivaju pozivima na suradnju sa školama i udrugama.

„Naša suradnja počela je tako što su nam polaznici dnevnog boravka škole Vuk Karadžić pripremali glinu za rad naše kiparske radionice. A nakon toga dogovorili smo da nas posjete u Hrvatskom domu i da zajedno u radu i druženju provedemo jedno prije podne. Naredni korak bit će zajednička prodajna izložba naših predmeta od gline, a sredstva koja tako prikupimo uložit ćemo u naš daljnji rad i suradnju“, kaže pročelnica kiparske sekcije Ana Ilić.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima