Susret djece hrvatskih odjela s književnicom Željkom Horvat Vukelja

Objavljeno: 26.05.2009. Pregleda: 72

Zeljka Horvat s djecomZagrebačka književnica Željka Horvat Vukelja došla je u dvodnevni posjet u Suboticu, po drugi put susresti se s djecom koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Književnica je danas posjetila mališane vrtića «Marija Petković Sunčica», u Gradskoj knjižnici susrela se djecom osnovnih škola «Matko Vuković» i «Sveti Sava», a posjetila je i učenike OŠ «Ivan Milutinović».

Spisateljica i urednica časopisa za mlade «Modra lasta», ističe da je pravi život izvan redakcije, te da joj susreti s djecom na terenu predstavljaju istinsko zadovoljstvo i inspiraciju za njezine priče.

 

«Ovo su lijepi susreti, jer upoznam djecu direktno na njihovom području, na terenu. Volim ovakve odlaske u život jer život nije to što mi doživljavamo u redakciji, već je život to što se događa u školama, na ulici, u knjižnici. Prilikom svakog susreta s djecom, ona nešto dobiju od mene, ali isto tako i ja od njih, i zato volim ići na teren. Moje male maštovite priče zapravo su sve priče o životu. Kroz sudbinu nekakvih poklopaca, zidarskih metara, gumbića, djeca dožive život i tako se zapravo rješavaju njihovi problemi, primjerice, problem hrabrosti, neurednosti, razmaženosti i slično», kaže spisateljica.

Željka Horvat Vukelja predstavila je svoje knjige i časopise na djeci vrlo zanimljiv način. Naime, tijekom susreta spisateljica je svoje priče prikazala kroz svojevrsne igrokaze, u koje je uključila i djecu. Izravno sudjelovanje djece, svakako daleko više privlači njihovu pozornost, pojašnjava ova zagrebačka književnica.

«Malo pričam, malo tražim od njih da mi pomognu držati rekvizite, lutke, pitam ih neka pitanja, da bismo s pričom mogli krenuti dalje. Zapravo, djeca u nekim pričama razriješe situaciju i pomognu mi da idem dalje. Unaprijed znam kako ću ih voditi kroz priču i uvijek sam dosad naišla na njihovu suradnju. Malo se improvizira, ali najviše se traži sudjelovanje djece», navodi Željka Horvat Vukelja.

Željka Horvat Vukelja objavila je stotinjak kratkih priča, dvadesetak dječjih igrokaza, te brojna druga književna djela za djecu, od kojih su neka dio obvezne lektire za osnovnu školu.

Prema riječima knjižničarke Bernadice Ivanković, spisateljičina djela na raspolaganju su djeci i u Gradskoj knjižnici. Zastupljenost knjige izvan školskih zidova u suvremeno doba Interneta i video igrica, nažalost, tvrdi Ivankovićeva, sve je manja, ali su upravo druženja s književnicima, poput Vukelje, dobar način da se to pokuša poboljšati.

«Osjetno je primjetno pomanjkanje čitanja kod djece, čast izuzetcima, jer još uvijek imamo djecu koja su vrlo rano postala članovi Gradske knjižnice i dolaze redovito. Putem radionica, igraonica, te ovakvih susreta s književnicima, nastojimo djecu na prijemčivi način privoljeti da više čitaju. Dakle, evidentno je da je sve manji broj čitatelja i članova Gradske knjižnice, ali se nadamo da će naši napori uroditi plodom», istaknula je Bernadica Ivanković.

Djecu osnovnih škola «Matko Vuković» i «Sveti Sava» upitali smo što misle o pričama Željke Horvat Vukelja.

«Mi stalno čitamo njezine priče i pjesme, jer su lijepe i zanimljive. Svidjela mi se priča 'Hrabrica' i 'Petra uči plivati'. Priče su ponajviše smiješne, duhovite», smatraju učenici nižih razreda ovih dviju škola.

Večeras će biti upriličen njezin susret s učenicima 1. i 2. razreda Gimnazije «Svetozar Marković», dok će sutra ova spisateljica obići osnovne škole u naseljima u okolici Subotice. U Tavankutu će se s djecom u vrtiću i učenicima OŠ «Matija Gubec» susresti u 9 sati, u Đurđinu je susret s učenicima OŠ «Vladimir Nazor» i vrtića planiran za 11 sati, a u 14 sati bit će upriličen njezin susret s učenicima područne OŠ «Ivan Milutinović» i vrtića u Maloj Bosni.

Susret djece s književnicom organizirali su Nova Školska knjiga i Gradska knjižnica Subotica, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Preuzeto sa www.suboticadanas.info.


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima