Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Objavljeno: 08.05.2017. Pregleda: 36

susret hrvatske katolicke mladezi 1Jubilarni, X. susret hrvatske katoličke mladeži održan je u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u Vukovaru. Susret je trajao dva dana, 29. i 30. travnja, a okupio je više od 30.000 mladih iz cijele Hrvatske i okolice, a iz Subotičke i Srijemske biskupije prisutno je bilo 120 mladih. Iz Subotičke biskupije išlo je 80-tak mladih, a vodio ih je vlč. Patrik Tvorek uz pratnju vlč. Marinka Stantića i fra Danijela Maljura. Mladi su bili smješteni u Đakovu. Vlč. Tvorek kaže da je zadovoljan kako je susret prošao, a osobito je oduševljen mladima ove biskupije, koji su, kako kaže, „kvalitetna, aktivna i dobra djeca“. Ovo hodočašće mladih Subotičke biskupije najvećim dijelom je isfinancirao vlč. Robert Erhard.

Vlč. Dušan Milekić vodio je mlade Srijemske biskupije.

„Nas je išlo 40-tak, a bili smo smješteni u Nijemcima i Bapskoj. Susret je dobro organiziran i mi smo svi bili i više nego zadovoljni“, kaže vlč. Milekić.

Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je Krist, nada naša (usp. 1 Tim 1,1). Himnu za susret napisala je Josipa Dević iz Subotice.

„Svaki susret mladih ima i natječaj za himnu koja mora odgovarati određenim propozicijama. U ovom slučaju pjesma je morala jednimsusret hrvatske katolicke mladezi 2 dijelom dotaći se povijesti Vukovara. A kako svi znamo da je Vukovar kao grad imao iza sebe teških dana, bio je pravi izazov ukomponirati takav tekst i glazbu u jednu pjesmu za mlade, ali smo uspjeli. Pjesma ima gradaciju, na početku se pjeva o povijesti, a poslije pjesma izrasta u osjećaj ponosa i mladalačkog slavlja. Kompoziciju i aranžman potpisuju Adrijana Baković iz Bizovca i Viktor Kesler iz Subotice“, objašnjava Dević.

Josipa ima do sada 50-tak uglazbljenih duhovnih pjesama. Osim himne ovogodišnjeg susreta u Vukovaru, napisala je i pjesmu za SHKM 2014. u Dubrovniku (Na slobodu pozvani) i pjesmu za susret sa Svetim Ocem u Zagrebu 2011. godine (Mreža ribara).

Dević kaže da ju je posebno dirnula mladost koja je bila na Susretu u Vukovaru:

susret hrvatske katolicke mladezi 3„Prečesto se ljudi žale na Hrvatsku i svašta im smeta, a pitanje je na koga se to žalimo, jer Hrvatska smo svi mi. Mladi na Susretu su pokazali da su oni prava Hrvatska i da samo čekaju da se probude oni koji još nisu. To je poruka koja je poslana s tog, mogli bismo reći svetoga tla – ima nade!“

Sidro stabilnosti

Nedjeljni program započeo je molitvom na Memorijalnom groblju u Vukovaru odakle su se mladi u procesiji zaputili prema središtu grada, prostoru pored dvorca Eltz gdje je služena euharistija.

Euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić u zajedništvu s 25 drugih nad/biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja.

Nadbiskup je propovijedao o dvojici učenika koji su bili na putu u Emaus i kojima uskrsli Isus Krist nije nudio praznu utjehu već drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu: „Učenicima pomaže shvatiti da ih nije iznevjerio Bog i samo drugi ljudi, nego su ih iznevjerila i njihova očekivanja; i da nije krivnja na Bogu, ni samo u drugim ljudima, nego i u njihovu pogrešnom stavu.“

Nadbiskup je svjedočio i kako grad Vukovar pruža snažnu poruku, jer je u njemu hrvatski narod iskusio da Bog ne ostavlja svoje te da u životu ne smijemo gledati samo na ljudske mogućnosti i granice, već treba računati i na Boga.

„Kad se dogodio slom i kad je potpuno iscrpljeni Vukovar pao, kad su čitavu Hrvatsku zahvatili tuga, razočaranje i dodatni strah, čitava je Hrvatska tada bila ‘moliteljica’ – po crkvama, na ulicama i trgovima. Od Krista nam je tada dolazila nada i davala nam snagu“, rekao je nadbiskup te je ohrabrio cijelu naciju da nam je Krist sigurno sidro stabilnosti i opstanka.

Susret je održan u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ureda HBK za mlade.

Sljedeći susret bit će održan 2020. godine u Zagrebu.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima