Susret hrvatskih kulturno-umjetničkih prosvjetnih udruga i društava s biskupom Svalinom

Objavljeno: 08.03.2023. Pregleda: 61

Susret sa Hrvatskim kulturno-umjetničkim i prosvjetnim Društvima i Udrugama koje djeluju na području Srijemske biskupije održan je u subotu, 4. ožujka 2023. godine u Srijemskoj Mitrovici, u prostorima župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika.

Ovaj zajednički susret sazvao je i predvodio srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina, u duhu biskupijskog sinodskog hoda, s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i bolje i lakše suradnje na budućim zajedničkim projektima u za dobro cjelokupne biskupijske zajednice, kako je biskup istaknuo u uvodnom pozdravu.

Sastanak je započeo zajedničkom molitvom za Sinodski hod, te biskupovim pozdravom i uvodnim riječima, gdje je zahvalio svima na odazivu, ali i na svemu što su do sada činili za svoje zajednice i za ukupnu biskupijsku i hrvatsku manjinsku zajednicu u vidu očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima. Istaknuo je kako je i sam Gospodin, postavši čovjekom u konkretnoj etničkoj zajednici, u jednom narodu, iskoristio njihovu kulturu i običaje kako bi Radosnu vijest spasenja donio svim ljudima i kulturama.

Nakon toga, prisutni predstavnici svake pojedine udruge ili društva su ukratko predstavili svoje društvo i njihove aktivnosti, kao i izazove i poteškoće s kojima se susreću. Zahvalili su biskupu koadjutoru na pozivu te pohvalili ovu inicijativu zajedničkog susreta svih Društava, što već duže vrijeme osjećaju potrebu za ovakvom vrstom sastanka ali do sada nisu uspjeli organizirati. Predstavili su se predsjednica Vesna Vuičić i Tomislav Brkljača iz trenutno najmlađeg društva - Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca, zatim Mirko Turšić, predsjednik Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva Jelačić Petrovaradin, Zdenko Lanc, predsjednik Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec Ruma, Katica Naglić, predsjednica Hrvatske čitaonice Fišer iz Surčina, Krunoslav Đaković, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Srijem i Hrvatski Dom, Ana Hodak ispred Hrvatskog kulturnog društva Šid, Igor Gašparović i Anita Naglić, predsjednica Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva Tomislav iz Golubinaca, Branko Kajić, predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić, kao i Dražen Štimac, osnivač Hrvatskog medijskog kulturnog centra iz Vognja, koji je medijski propratio ovaj događaj i s. Cecilija Tomkić, regens chori katedrale sv. Dimitrija. Društvo hrvatske mladeži iz Zemuna i HKPD Stjepan Radić iz Slankamena bili su spriječeni sudjelovati ovaj puta.

Na susretu je istaknuto nekoliko važnih točaka: potreba i mogućnost bolje međusobne saradnje kao i bolje medijske popraćenosti svih aktivnosti, dijeljenje pozitivnih iskustava kao i prilika za zajedničke projekte u budućnosti. Sudionici su iznijeli svoja iskustva, te prijedloge rješenja na različite izazove jedni drugih, što je bilo osobito konstruktivno i poticajno, pokazavši spremnost da jedni drugima pomognu i da zajednički djeluju na boljitak i napredak cjelokupnog društva u Srijemu. Biskup je ohrabrio i potaknuo prisutne, pozivajući ih na još veći i revnosniji angažman kao i na otvorenost za međusobnu suradnju, te obogaćivanje kako biskupijskog vjerskog, pastoralnog i liturgijskog života, napose u njihovim župnim zajednicama kao i na biskupijskoj razini, ali da budu svjesni svoga bogatstva kojim doprinose i multikulturalnosti i obogaćuju društvo u kojem živimo. Toga je važno biti svjestan, te ponosno i bez straha djelovati na dobro svih stanovnika Srijema.

U Srijemu sam već više od godinu dana i želio sam se sastati sa voditeljima hrvatskih udruga na području Srijemske biskupije. Doskora ću to učiniti i sa Društvima i Udrugama drugih nacionalnih manjina koje djeluju na prostoru Srijemske biskupije. Htio sam čuti i vidjeti kako djelujete, te vas potaknuti na još veću i jaču zauzetost u očuvanju kulturne, nacionalne i vjerske baštine ovdje u Srijemu naglasio je biskup, te nastavio kako ga veseli i ohrabruje ovolika aktivnost, događanja, a napose uporna volja i trudi svih članova kulturno-umjetničkih društava i drugih prisutnih Udruga, te izrazio uvjerenje da ćemo samo zajedničkim snagama povećati uspjeh i ohrabriti pojedince i skupine. Izrazio je svoju punu podršku svim Društvima i obećao im da Srijemska biskupija prati njihov rad i da će im uvijek biti podrška i oslonac.

Tijekom sastanka razmatrala se i mogućnost suradnje u određenim projektima, te bolja razmjena iskustava. Jedan od tih vidova svakako je značajnija medijska prisutnost, te veća zauzetost u našim sredinama kako bi se to manifestiralo kroz različite medijske platforme unutar naše Srijemske biskupije ali i znatno šire nego što je to sada rekao je biskup, mons. Svalina.

Usvojen je prijedlog da se predstavnici društava od sada susreću redovito, kako bi kroz međusobnu podršku i suradnju ostvarili što bolje rezultate svoga rada. Dogovoreno je i obnavljanje događaja velikog zajedničkog srijemskog božićnog koncerta, kao što je to bilo redovito u godinama prije pandemije korona-virusa.

Susret je protekao u vrlo ohrabrujućem i pozitivnom tonu, gdje su svi prisutni izrazili svoje zadovoljstvo onime što su čuli i doživjeli. Nakon sastanka predstavnici Udruga izmolili su zajedno s biskupom Molitvu vjernosti krsnom pozivu, te se zadržali u zajedničkom druženju i boljem međusobnom upoznavanju i razgovorima.

Izvor: srijemskabiskupija.rs (Sara Žurovski)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima