Susret mladih Srijemske biskupije u Novim Banovcima

Objavljeno: 19.06.2017. Pregleda: 47

Novi Banovci susret mladih srijemske biskupijeŽupa Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima bila je u subotu, 3. lipnja 2017. domaćin ovogodišnjeg susreta mladih Srijemske biskupije na kom se okupilo oko 160 mladih iz većine župa u Srijemu, a prvi puta na susretu su sudjelovali i mladi župe iz Novog Beograda i Beograda, predvođeni svojim župnikom Ivicom Damjanovićem. Sve je više mladih na ovim susretima.

 

Pomoć u traženju vlastitog bića

Ovogodišnji susret održan je pod geslom „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga“.

„Kao povjerenik Ureda za mlade Srijemske biskupije, imam zanimljivu službu. Nadam se da mogu pratiti njihove korake i sve ono što mladi u životu novoga dobivaju. Jer Krist je uvijek isti. Donosi uvijek novu nadu i snagu i kroz ove susrete to želimo i njima donijeti. Ovogodišnje geslo je iz Ivanovog evanđelja i to su riječi svetoga Petra. Te riječi smo odabrali što se u mladalačkim godinama često pitamo kuda treba ići, što činiti, kakav biti, kom okruženju pripadati“, navodi župnik u Novim Banovcima vlč. Dušan Milekić.

Ovakvi susreti su iznimno važni za mlade Srijemske biskupije:

„Ovakvi susreti su jedan od načina i da mlade približimo Crkvi i da oni jednostavno osjete taj aktivni dio Crkve. Na naše zadovoljstvo, iz godine u godinu pojavljuje se lijepi broj mladih. Sada koristimo i nove načine povezanosti s njima, poput facebook profila i slično, gdje mladi brže i lakše vijest pronose dalje“, ističe vlč. Milekić.

Povezivanje mladih

Susret je počeo euharistijskim slavljem u župnom dvorištu kojega je predvodio biskup msgr. Đuro Gašparović u zajedništvu sa svećenicima župa iz Srijema:

„Dobro je da se sastaju mladi iz više župa na jednom mjestu. Drago mi je što mogu vidjeti da se i ovoga puta odazvao veliki broj, što znači da i kod njih postoji želja i volja da se sastanu i kroz ovakav vid susreta druže. Jako je važno da se oni međusobno upoznaju i tako se ohrabre. Ali isto tako je važno da na ovaj način učvrstimo njihovo zajedništvo u Srijemskoj biskupiji. Poručio bih svim mladima da se Novi Banovci susret mladih srijemske biskupije sl.2isto tako sastaju i u svojim župama, da organiziraju susrete na kojima će razgovarati i obogaćivati se i dobivati na njima vjersku pouku“, navodi biskup Gašparović.

Prvi puta su susretu prisustvovali i mladi župe svetog Ivana Kapistrana iz Beograda, kao i mladi iz Novog Beograda:

„Doista želim da se mladi kao župna zajednica iz Novog Beograda, koja pripada Srijemskoj biskupiji, još jače uključe i upoznaju s mladima iz cijeloga Srijema. Ovdje su i studenti iz različitih država koji su na razmjeni: iz Italije i Afrike koji su također dio naše župne zajednice i koji su došli ovdje kako bi vidjeli na koji način funkcioniraju susreti i kako bi se upoznali s načinom kako mogu dijeliti svoje iskustvo i radost. Moram reći da sam radostan što ovi susreti Srijemske biskupije, podrškom našega biskupa okupljaju mlade u župnim zajednicama i što se oni održavaju u manjim seoskim zajednicama, kako bi zajednica oživjela, kako bi se aktivirala. Također je važno da i mladi na svom kršćanskom putu uvide da nisu sami, da njihova župna zajednica prelazi granice vlastite župne zajednice i da tu mogu upoznati mlade iz drugih župa, da se povežu ovdje molitvom, pjesmom, sportom. Jer kad su mladi iz više župa zajedno jedan dan, onda vidite kroz cijelu godinu i kroz budućnost ove Crkve srijemske, na kog mi možemo računati i tko je to nama važan, kao i u koga ulažemo“, kaže župnik župe iz Novog Beograda Ivica Damjanović.

A kakav je osjećaj biti domaćin ovakvih susreta, rekla nam je Mirjana Ležen:

„Na susrete mladih idem svake godine i mnogo mi znače. Prije svega, zato što vjerujem u Boga i uvijek se sastanem s nekim novim prijateljima, družimo se i zajedno smo u vjeri.“

Za Kristinu Nemet dosadašnji susreti su pružili priliku za lijepa prijateljstva:

„Jako lijepo mi je na susretima. Sada je osjećaj jako lijep jer smo mi domaćini i u gostima su nam prijatelji iz drugih župa kod kojih smo mi odlazili. Radujem se novom susretu i nadam se da ćemo ostaviti lijep dojam kao njihovi domaćini.“

Nakon svete mise za mlade su u župnom dvorištu organizirane sportske aktivnosti, a nakon toga i predavanje na temu „Gospodine, kome da idemo?“. U večernjim satima mladi su imali prilike uživati u zabavnom programu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima