Susret mladih Subotičke biskupije u Baču

Objavljeno: 29.05.2017. Pregleda: 35

susret mladih u bacuSusret mladih Subotičke biskupije u Baču održan je u subotu, 20. svibnja. Toga dana mladima je bio priređen bogati program – od predavanja, rada u skupinama, kazališne predstave, druženja, ispovijedi sve do euharistijskoga slavlja. Na susretu je bilo 220 mladih iz cijele Subotičke biskupije, a mnogi kažu kako se ne sjećaju da se unazad tridesetak godina, koliko se susreti i održavaju, okupio veći broj. Došlo je 165 mladih iz Subotice i okolice, 20-tak iz Vajske i 40-tak iz Bača i okolice.

Glavni organizator susreta bio je povjerenik za pastoral mladih Subotičke biskupije vlč. Patrik Tvorek, koji ima sve riječi pohvale za mlade, njihovu aktivnost, vjeru i odgoj.

„Moj najveći dojam s ovoga susreta su tih 220 mladih zainteresiranih za Crkvu i Boga. Pored njih se nitko taj dan nije mogao osjećati loše. Cijeli dan sam se samo smijao. Bio sam ponosan na njih jer su se svi sami odazvali pozivu, nikoga nisam morao nagovarati da dođe. Također, dobili su i pohvale od domaćina, mještana Bača, da nisu ostavili nikakve tragove iza sebe. Zamislite, nakon 220 mladih na utvrdi nije ostao niti jedan papirić“, rekao je vlč. Tvorek i dodao da mu je ovo bilo prvi puta da organizira i uopće sudjeluje na Susretu mladih Subotičke biskupije u Baču.

Glavni moto ovoga tradicionalnoga susreta bio je dio poruke pape Franje: Velika mi djela učini Svesilni (Lk 1,49), a mladima ju je kroz predavanje približio vlč. Tvorek.

„U svome obraćanju mladima stavio sam naglasak na činjenicu da je Marija imala samo 15 godina kad joj se obratio anđeo Gabrijel i kad je izrekla hvalospjev Veliča. Njezin život nije bio savršen, a ipak je veličala i zahvaljivala Bogu za sve što joj je učinio u životu. Trebamo i mi po njezinu uzoru pronaći Boga u svome životu, pronaći Boga u svojoj obitelji, u svojoj školi i činiti nešto dobro za ljude oko sebe“, rekao je vlč. Tvorek.

Posebno predavanje za krizmanike održao je katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić u kojemu je potaknuo djevojke i mladiće da svoju vjeru čuvaju i prakticiraju.

Mladi su imali prigodu vidjeti i kazališnu predstavu Božje dlijeto uz tri koreodrame koje je s mladima iz Subotice uvježbala Nevena Mlinko, a vlč. Dominik Ralbovsky animirao je društveni dio susreta na Bačkoj tvrđavi.

Kao kruna susreta, priređeno je zajedničko euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svetu misu je predvodio vlč. Tvorek, a propovijed je držao župnik u Vajskoj i Bođanima vlč. Vinko Cvijin.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima