Svečani koncert u povodu 107. obljetnice HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 49

Svečani koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a „Matija Gubec" iz Rume u povodu 107. obljetnice postojanja i uspješnog rada udruge održan je 6. studenoga, u velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi.

Osim nastupa tamburaškog orkestra gosti na ovogodišnjem koncertu „Gupca" bili su članovi Folklornog ansambla „Brod" iz Slavonskog Broda sa svojom tamburaškom sekcijom, predstavljajući rumskoj publici splet pjesama i plesova iz Slavonije, Bilogore, Međimurja, Baranje, kao i bunjevačke plesove. Goste iz Slavonskog Broda predvodila je umjetnička voditeljica ansambla Snežana Missoni, dok su stručni voditelji bili Mirela Šprajc i Nikola Novosel. Tamburaški orkestar domaćina je i ovom prilikom predstavio svoj dobro poznati repertoar i vokalne soliste Dunju Divić, Mariju Ratančić, Katarinu Atanacković i Dušana Stupara. Dodatnu draž ovogodišnjem koncertu dali su dvoje mladih recitatora Marijeta Rakoš i Luka Racković.

Prije početka programa sve nazočne pozdravio je u ime svih članova predsjednik Društva Milenko Kulušić.

Od brojnih gostiju nazočni su, među ostalima, bili i zamjenik predsjednika općine Ruma Dragan Kardaš, potpredsjednik Skupštine općine Vladimir Maletić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Svetislav Damjančuk, zamjenik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, pomoćnik pokrajinskog tajnika za gospodarstvo Ernő Varnyú, župnik crkve Uzvišenja sv. Križa u Rumi vlč. Željko Tovilo, ministar-savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beogradu Filip Damjanović, kao i predstavnici hrvatskih udruga, župnici okolnih župa, te i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Koncert tamburaškog orkestra, a osobito nastup gostiju iz Slavonskog Broda, naišao je na istinsko oduševljenje rumske publike, o čemu svjedoče i riječi Julijane Jambrec, jedne od posjetiteljica koncerta: „Mislim da je večerašnji koncert za cijeli grad Rumu izuzetan događaj kakav ovdje dugo nije viđen. Osobito sam oduševljena sjajnim plesovima i prekrasnim narodnim nošnjama naših gostiju iz Hrvatske i uistinu se nadam da će ovakvih događaja u budućnosti biti češće."

Tekst: Nikola Jurca
Slika: Hrvatska riječ

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 400 od 12. studenoga 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima