Svečani koncert u povodu 110 godina postojanja HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 24.10.2013. Pregleda: 39

Ruma-110.oblj2013-mPočetkom XX. stoljeća u Rumi je 15. ožujka 1903. godine osnovana Hrvatska seljačka zadruga, a 4. listopada iste godine, na dan potpisivanja ugovora o ustupanju župne sesije, potpredsjednik Hrvatske seljačke zadruge i kapelan rumski Mijo Mlađenović obavještava zadružnu skupštinu da su neki rodoljubi osnovali „Pučku čitaonicu“ te pita Zadrugu hoće li dozvoliti da se u zadružnim prostorijama drže knjige i prihvaća li Zadruga biti pokrovitelj „Pučke čitaonice“. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. Ovaj trag iz zapisnika Hrvatske seljačke zadruge u Rumi jedini je za sada sačuvani dokument o osnivanju „Pučke čitaonice“, preteče Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Rume. To vrijeme je sada već daleka povijest, ali od toga dana pa sve do danas radi i djeluje jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Vojvodini.

U povodu 110 godina postojanja i rada rumske udruge u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi je 5. listopada 2013. godine, održan svečani koncert na kojem je, osim Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a, nastupila i gostujuća pjevačka i folklorna skupina HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

Koncert je otvoren skladbom Josipa Jurce „110 leta prođoše“, koju je otpjevao Dušan Stupar, a koja je posebno napisana upravo za ovogodišnji jubilej. Nakon uvoda nazočne je pozdravio predsjednik Društva Pavle Škrobot, koji je u kraćem govoru ukratko predstavio povijest Društva od njegovih početaka do danas. Publici su se predstavile i dvije mlade recitatorice Božidarka i Hristina Štimac s pjesmama „Jesen“ Dobriše Cesarića i „Sreća“ Ivice Vanje Rorića.

Škola tambure za sve one koje žele ovladati ovim instrumentom je također nešto po čemu se HKPD „Matija Gubec“ ističe već dugi niz godina. Trenutačno ovu školu vodi Željko Jerković, a na koncertu su se i oni predstavili publici pjesmama „O Sole mio“ i „Đuvegije gdje ste da ste“. Uslijedila je i skladba čuvenog vojvođanskog skladatelja Save Vukosavljeva „U Rumi na Bregu“ koja je posvećena upravo HKPD-u „Matija Gubec“ i njegovom tamburaškom orkestru i koja je već postala i svojevrsna himna rumskog društva. Potom su nastupili i svi vokalni solisti Društva: Dušan Stupar s pjesmom „Igranke na Bregu“, Dunja Divić s pjesmom „Pod tvojim prozorom“, Katarina Atanacković s pjesmom „Jorgovanu treba dati mira“ te Ivan i Marija Ratančić s dvjema duetskim pjesmama „Na malenom Bregu“ i „Ti si moja tajna najveća“.

Vrhunac večeri je bio kada je veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić, u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predsjedniku HKPD-a „Matija Gubec“ Pavlu Škrobotu uručio „Povelju Republike Hrvatske“ povodom 110 godina neprekidnog rada. Veleposlanik je tom prilikom istaknuo kako je ova Povelja dodijeljena kao priznanje za višedecenijski rad na njegovanju tradicije, kulture, jezika i nacionalnog identiteta Hrvata u Srijemu. Dodao je kako rad i djelovanje HKPD-a „Matija Gubec“ predstavlja diku i ponos kako Republike Srbije, tako i Republike Hrvatske, i obećao i ubuduće pomoć matične domovine aktivnostima ove udruge.

Na ovom velikom priznanju u ime svih članova HKPD-a „Matija Gubec“ zahvalio je predsjednik udruge Pavle Škrobot istaknuvši da ono predstavlja čast, obvezu, ali i veliki poticaj za budući rad, te veleposlaniku uručio u ime Društva zahvalnicu i prigodni dar – licidersko srce.

Ruma-110.oblj2013-2Na pozornicu su potom izašli članovi gostujućeg HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, čija je folklorna skupina pod vodstvom Šime Beretića izvela splet bunjevačkih i posavskih plesova, kao i bunjevačke parovne plesove. Potom smo imali prilike čuti i nastup samičarke i gajdaša, kao i nastup gostujućeg pjevačkog zbora. Po završetku nastupa domaćinu je veliku obljetnicu čestitao i predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić.

Osim velikog broja članova i prijatelja Društva i ljubitelja tamburaške glazbe, koncertu su nazočili i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i predsjednik Hrvatskog akademskog društva Mato Groznica, predsjednik Izvršnog vijeća Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović, predsjednik općine Ruma Goran Vuković, rumski i iriški župnici Željko Tovilo i Blaž Zmaić, te predstavnici hrvatskih društava iz Šida, Golubinaca, Zemuna, Petrovaradina, Vrdnika...

Po završetku službenog dijela programa na svečanoj večeri u prostorijama Društva dodijeljena su i priznanja brojnim institucijama i osobama koje su pomogle rad Društva (Općina Ruma, Vlada AP Vojvodine, srijemski biskup Đuro Gašparović, rumski župnik Željko Tovilo, Hrvatsko nacionalno vijeće, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zlatko Kolarić, bivši predsjednik Društva, Vladimir-Braca Jurca i drugi).

Podsjetimo, ovo je treća „Povelja Republike Hrvatske“, koja je temeljem poticaja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijeljena nekoj hrvatskoj udruzi kulture u Vojvodini. Prije Rumljana ovo su prestižno priznanje dobili HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta i HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

Ruma-110.oblj2013-3Zahvalnice najzaslužnijim članovima
Koncert je bio i prigoda da se podijele zahvalnice i priznanja najzaslužnijim članovima Društva, kao i onima s najdužim stažem u tamburaškom orkestru. Najveće priznanje Društva – plaketu „Matije Gupca“ dobili su dirigent i umjetnički voditelj Velikog tamburaškog orkestra i skladatelj brojnih zavičajnih tamburaških pjesama za tamburaški orkestar Josip Jurca, kroničar Društva i grada Rume i autor dviju knjiga o rumskim Hrvatima („Hrvati u Rumi na Bregu“ i „Doseljavanje i duhovni život Hrvata u Rumi“) Ratko Racković i Dušan Stupar, vokalni solist Društva već 40 godina. Podijeljeni su i „srebrnjaci“ članovima koji u orkestru sviraju 20, 30, 40, pa i 50 godina, kao i drugim zaslužnim pojedincima (Ivan Rakoš, Antun Matešić-Baćko, Ivan i Petar Horvatić, Zvonimir Volarić, Damir Kolarić, Zlatko Vereš, Marija Ratančić, Katarina Atanacković, Miroslav Galar). U ime svih nagrađenih zahvalio je Ratko Racković pozvavši sve odgovorne instance u društvu da pomognu amaterizam kao važnu pretpostavku razvitka i očuvanja kulture, kako ne bi zamro u kriznim vremenima u kojima živimo.

Tekst i fotografije: Nikola Jurca

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima