Svečano otvorena „Bunjevačka soba“

Objavljeno: 24.05.2016. Pregleda: 42

Bunjevacka soba 2Dvorište HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici bilo je potpuno ispunjeno brojnim uzvanicima i gostima 19. svibnja 2016. godine, na svečanom otvorenju Bunjevačke sobe. Vrijedan etno projekt realiziran je velikim zalaganjem skupine entuzijasta predvođenim nositeljem projekta Ivanom Piukovićem, a financijski potpomognut sredstvima iz državnog proračuna Hrvatske namijenjenog za programe i projekte udrugama Hrvata izvan RH, Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Veleposlanstva Hrvatske u Srbiji, te donatorskim prilozima članova HKC-a Bunjevačko kolo.

Bunjevacka soba 5Pozdravljajući prisutni auditorij predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Marinko Prćić istaknuo je važnu sponu između prošlosti i budućnosti, koja se otvorenjem Bunjevačke sobe praktično događa: „Ostvarenje ovog projekta za mene predstavlja najveću počast koju sam doživio otkada sam na čelu Bunjevačkog kola, a dobivena sredstva od državnog proračuna Hrvatske predstavljaju veliko priznanje za naš rad“.

Nakon predsjednika Prćića, gostima se obratila članica uprave HKC-a Bunjevačko kolo Ružica Šimić, isprva zahvalivši svima koji su svojim angažmanom pridonijeli realiziranju ovog izuzetnog značajnog etno projekta. „Nekada, dok je izložbena postavka Gradskog muzeja bila smještena u prostoru današnjeg Likovnog susreta, postojala je postavka Bunjevačke sobe koja je predstavljala mali otvoreni prozor u zavičajnu kulturu bunjevačkih Hrvata. U novoj muzejskog postavci toga prostora nema, ali, zahvaljujući agilnosti skupine ljudi iz HKC-a Bunjevačko kolo, ovom Bunjevačkom sobom taj prekinuti kontinuitet sada se nastavlja u našem gradu. Možda će ovaj čin biti i poticaj za ostvarenja ideja većih razmjera u nastojanju očuvanja tradicijske baštine i kulture, a ovaj trenutak doživljavam kao povijesni korak odgovornosti prema našim precima, a i prema našoj budućnosti. Jer govor kulturnih činjenica je najjači govor istine, tko smo i kome pripadamo“.

Bunjevacka soba 3Na koncu male svečane ceremonije otvorenja, nekoliko pozdravnih riječi uputio je i generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša. „Velika mi je čast prisustvovati ovom povijesnom činu, značajnom za hrvatsku zajednicu, ali isto tako i za grad Suboticu. Važnost kulture i njezin doprinos našoj punini je neizmjeran, jer podsjećam da smo zahvaljujući, među ostalim i kulturi, očuvali svoj narod, te na određeni način i došli do svoje države i zato kulturi dugujemo i dužni smo dati puno poštovanje. Bez ove Bunjevačke sobe koju danas otvaramo ne bi se mogle ispričati sve one priče iz prošlosti, kako je bilo nekada kada je prošlost bila sadašnjost, jer svi ovi izloženi predmeti su svjedoci koji su pomogli publicirati naš svijet, pomogli nam stvoriti našu percepciju stvarnosti i naš život danas. A oni su također i svjedoci glasa kulture i civilizacije kojoj pripadaju, a kojoj pripadamo svi mi, a koja danas još uvijek živi. Zbog toga će ova postavka biti trajna vrijednost umjetničke ponude Subotice, kao trajna vrijednost koju smo primili od predaka, a koju ćemo obogaćenu predati našim potomcima u ovom zajedničkom prostoru Hrvata Bunjevaca“.

Iako je prema predviđenom protokolu njemu bila namijenjena čast presijecanja počasne vrpce otvorenja Bunjevačke sobe, generalni konzul Pleša je ovu počast prepustio Paji Evetoviću i Grgi Piukoviću, naglašavajući kako oni to zaslužuju zbog svega učinjenog za njen nastanak. Nakon što su njih dvojica zajednički presjekli crvenu vrpcu na ulaznim vratima u prostor etno postavke, Bunjevačka soba je, uz gromoglasan pljesak prisutnih gostiju i službeno otvorena za javnost.

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima