Takmičenje risara

Objavljeno: 25.07.2017. Pregleda: 54

Takmicenje risara sl.3Na njivi pored crkve svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, 8. srpnja 2017., održano je 49. Takmičenje risara, jedna od naj-atraktivnijih manifestacija u okviru Dužijance, tradicionalne svetkovine koja se organizira povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu. Domaćini Takmičenja risara bili su novoizabrani predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin i njegova supruga Slavica.

Risari su se na njivi okupili u šest sati ujutru, a poslije pletenja užadi i dočeka gostiju, koji su na njivu stigli na karucama, uslijedila je smotra risara i risarski ručak (doručak): na trpezi od slame postavljenoj Takmicenje risara sl.1na njivi poslužena je slanina, kruv (kruh), crni luk, kiselna (kiselo mlijeko) i voda iz bunara.

Na ovogodišnjem Takmičenju risara okupili su se risarski parovi iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Subotice. Početak Takmičenja je čobanskim zvonom označio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

„U narednom razdoblju nastojat ćemo, zajedno s organizatorima ove manifestacije, da se Dužijanca uvrsti u turističku ponudu našeg grada, kako bi posjetitelji iz cijele Srbije i regije vidjeli kakvo bogatstvo tradicije i kulture njeguju Subotičani. Da pokažemo što imamo, a imamo mnogo toga“, istaknuo je gradonačelnik Laban.

Ovogodišnji pobjednici Takmičenja risara su Marinko Kujundžić i Ruža Juhas, iza njih bili su Marin Dulić i Suzana Kovačević, a trećeplasirani je par Davor Balažević i Joca Vuković.Na Takmičenju risara bio je i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Nebojša Kuzmanović. Prema njegovim riječima, ova manifestacija je jedan od događaja za koji se s pravom može reći da pokazuje kako je tradicija živa, jer u pravom smislu njeguje kulturu bunjevačkih Hrvata u ovdašnjem podneblju.

Među brojnim posjetiteljima i uzvanicima bili su i generalni konzul Hrvatske Velimir Pleša i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

U okviru manifestacije održano je i nadmetanje u kuhanju tradicionalnog jela tarane. Ovogodišnji pobjednik je ekipa Šogori – Petar Ištvančić i Vladimir Mamužić. Poslije nadmetanja u ručnom košenju, prikazana je vršidba na starim strojevima, rad samorukovetačice i samovezačice s konjskom i traktorskom vučom, oboravanje, vozidba i vršidba. Prikazane su i dječje igre na strnjiki kasalisica.

Organizator manifestacije Takmičenje risara 2017. je Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima