Tamburaši HKPD-a „Matija Gubec“ na Festivalu u Rumi

Objavljeno: 29.10.2012. Pregleda: 48

festival u rumi2012Tradicionalni 23. po redu Festival tamburaških orkestara Srbije održan je 23. listopada 2012. godine u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi. Na ovogodišnjem festivalu, koji je bio revijalnog karaktera, nastupilo je pet tamburaških orkestara od kojih su tri rumska: Veliki tamburaški orkestar HKPD-a „Matija Gubec", Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević" i Rumski tamburaški orkestar „Plavi čuperak". Osim rumskih orkestara nastupili su i tamburaši Tamburaškog orkestra AKUD-a „Ivo Lola Ribar" iz Beograda i Subotički tamburaški orkestar.

Festival je otvorio pobjednik 51. muzičkog festivala djece Vojvodine Tamburaški orkestar KUD-a „Logovac" iz Despotova da bi potom sve sudionike prigodnim govorom pozdravio Savo Mučibabić, predsjednik Saveza amatera Srbije, a festival je svečano otvorio Miroslav Ninković, član Općinskog vijeća Rume zadužen za kulturu.

Tamburaši VTO HKPD-a „Matija Gubec" predstavili su se skladbom „Pjesma bez riječi" Josipa Canića, koju je revidirao Josip Andrić, potom su izveli „Valcer br. 2" Dmitrija Šostakoviča, a vokalni solisti Marija i Ivan Ratančić predstavili su se pjesmom Ivice Badurine „Da te mogu pismom zvati", da bi svoj nastup završili s praizvedbom skladbe Josipa Jurce „Rumsko kolo". Orkestar je vodio umjetnički voditelj i dirigent Josip Jurca.

Festival tamburaških orkestara Srbije svoje korijene vuče iz 1964. godine, kada je prvi put održan u okviru manifestacije Festival muzičkih društava Vojvodine. Organizatori festivala su Kulturni centar iz Rume, Savez tamburaških društava Vojvodine, Savez amatera Vojvodine i Savez amatera Srbije.

Tekst i fotografija: Nikola Jurca

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima