Tavankućani na edukaciji o značajkama suvenira

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 47

Edukacija suveniriNS2013-1-mU prostorijama Edukativnog centra u Novom Sadu 28. siječnja 2013. Dunavski turistički klaster Istar 21 organizirao je edukaciju, u okviru planiranih aktivnosti za 2013. godinu, na temu izrade i prodaje suvenira. S obzirom da Vojvodina razvija bogatu aktivnost glede seoskog turizma postavljaju se pitanja, ali javljaju i dvojbe oko toga što može biti te kako treba izgledati jedan prikladni, vojvođanski suvenir. Edukacija je bila namijenjena zainteresiranim institucijama, udrugama i pojedincima koji na neki način participiraju u djelatnostima vezanim uz seoski turizam.

Kao izlagači javili su izrađivači, ali i distributeri suvenira te predstavnici marketinških djelatnosti, kao što je Aleksandar Ranković, vlasnik Keramike RAS iz Srijemskih Karlovaca, te Nenad Ratković iz Vinarije Aleks. Oni su dotakli dileme definiranja suvenira, odnosno pitanja što sve može biti suvenir, izložili su iskustva s maloprodajom, određivanjem cijena, provizija, mjesta prodaje (prodavaonica, etno kuća, internet, manifestacije i sl.). Radoslava Janković iz Banoštora predstavila je svoju radionicu pod nazivom Majkina Radionica, a u izlaganju je dotakla i temu suvenira kao dodatnog izvora prihoda. Ana Jovanović iz Beograda predstavila je organizaciju Suveniri Srbije kao portal suvenira s područja Republike Srbije, a kroz izlaganje Kompletan marketing miks suvenira (proizvod, promocija, cijena, distribucija) osvrnula se na specifičnosti rada u području turizma, a osobito onog koji se odnosi na pitanje suvenira, od definiranja istoga, njegovih osnovnih značajki kao i načina njegove promocije, prodaje i distribucije.

Edukacija suveniriNS2013-2-mU istome ciklusu izlaganja predsjednik HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta Ladislav Suknovć predstavio je djelatnost spomenute udruge koja se odnosi na izradu suvenira od slame, modele njihove promidžbe, način prodaje, ali i na odnos proizvođača međusobno kao i na problem neujednačenosti kvalitete samoga proizvoda, odnosno posljedice koje iz toga problema proizlaze. Suknović je istaknuo specifičnost izrade suvenira u okviru udruga i organizacija, čime distancira ovoj način udruženog rada od privatnog biznisa.

Edukaciju je pratilo tridesetak polaznika iz Ruskog Krstura, Golubinaca, Banoštora, Vinče, Srijemskih Karlovaca i Tavankuta.

Slamarke, članice HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta ponijele su nova iskustva i spoznaje o zahtjevima tržišta, koja su potvrdili vrijednost već do sada izrađivanih suvenira od slame, koji nose autentična obilježja podneblja, ali koja mogu poslužiti i tome da se ponuda dodatno osuvremeni.

Tekst i fotografije: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima