Tavankućani u Gari

Objavljeno: 15.11.2013. Pregleda: 39

Tavankucani Gara2013Na III. tavankutskom festivalu voća bunjevački Hrvati iz Gare bili su gosti Tavankuta, dok su im 26. i 27. listopada 2013. godine Tavankućani uzvratili posjet. Naime, HKPD „Matija Gubec“ iz Tavakuta održalo je u subotu cjelovečernji program za stanovnike naselja Gara, u Domu kulture. Osim tradicionalnih bunjevačkih plesova izveli su plesove iz Mađarske, šokačke plesove iz Baranje, te plesove iz Like. Tamburaški je odjel društva također sudjelovao u programu izvođenjem samostalnih blokova tamburaške glazbe.

Tavankućane su bodrili ne samo bunjevački Hrvati iz Gare, već i oni iz okolnih mjesta kao što su Kaćmar, Santovo, Bikić, Baja. Menadžer HKPD „Matija Gubec“ Dubravko Bilinović domaćinima je predstavio Tavankut, te aktivnosti udruge na polju kulture i seoskog turizma.

Bunjevacka soba GaraProgramu je pokraj lokalnih predstavnika hrvatskih institucija nazočila i Ljiljana Pancirov, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu. Domaćini su Tavankućanima pokazali mjesnu crkvu sv. Ladislava iz XVIII. stoljeća, kao i mali etno-muzej u kojem se nalazi „Bunjevačka soba“. Tavankućane je na osobit način dojmio arhaičan govor bunjevačkih Hrvata u Gari, očuvan do današnjih dana.

Gara se nalazi na samom jugu Mađarske, zračnom linijom ga dijeli samo nekoliko kilometara od Riđice i Stanišića. Prije Drugog svjetskog rata u Gari je živjelo nešto više od četiri tisuće stanovnika od kojih su polovicu činili Nijemci, a polovicu Hrvati. Danas u Gari živi 2.400 stanovnika od kojih je deset posto bunjevačkih Hrvata i deset posto Nijemaca, a ostali su Mađari. Hrvatska manjinska samouprava na čelu s Martinom Kubatovim inicirala je suradnju s bunjevačkim Hrvatima iz Tavankuta.

Tekst i fotografije: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima