Tavankućani na 50. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Objavljeno: 29.07.2016. Pregleda: 38

MSF ZG2016 Tavankucani 1 mU Zagrebu je od 20. do 24. srpnja 2016. godine održana jubilarna 50. Međunarodna smotra folklora, koja se u ovom gradu održava od 1966. godine. Smotra je pokrenuta s ciljem da prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja se na dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne i prosvjetne organizacije Hrvatske seljačke stranke. U suvremenoj Hrvatskoj ova je smotra folklora postala dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine čovječanstva kojega predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

MSF ZG2016 Tavankucani 2Smotra je i ove godine okupila veliki broj sudionika, podijeljenih u tri skupine, a to su bili strani sudionici (folklorne skupine iz 11 zemalja), sudionici iz Hrvatske (35 folklornih skupina), te Hrvati iz inozemstva (folklorne skupine iz Austrije, BiH te Srbije).

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta sudjelovao je na ovoj jubilarnoj smotri s koreografijom bunjevačkih plesova, kojima je predstavljena žetvena svečanost Dužijanca. Zanimljivo je naglasiti kako je davne 1966. godine prvi put ozbiljnije organizirana folklorna sekcija ovog društva upravo povodom održavanja I. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i sudjelovanja na istoj. Tavankućani su se publici predstavili 22. srpnja na Trgu bana Jelačića, te na Gradecu, sljedećeg dana na Trgu bana Jelačića i u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a posljednjeg dana Smotre u naselju Lučko. Pobrali su brojne aplauze publike i opravdali svoje sudjelovanje u ovogodišnjoj, jubilarnoj selekciji.

MSF ZG2016 Tavankucani 3Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. Međunarodna smotra folklora je proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značaja. Održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima