Tavankućani na „Danima slavonske šume“

Objavljeno: 25.09.2017. Pregleda: 35

Tavankut na Danima slavonske sumeFestival Dani slavonske šume u Našicama održan je sedamnaestu godinu za redom pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a organizatori su bili Grad Našice, Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica Grada Našica. Program festivala sadržavao je stručna predavanja, znanstveno-stručne skupove, izložbe, natjecanja, nastupe popularnih hrvatskih glazbenika, Obrtnički sajam, Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te predstavljanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Hrvata kao nacionalne manjine u drugim zemljama. Tako su se na Danima predstavile i dvije hrvatske udruge iz Tavankuta – HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame. Predstavile su se tradicionalnim suvenirima od slame, degustacijom rakije s piska kao i prezentacijom turističkih kapaciteta.

Predsjednik  HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović kaže kako im je sudjelovanje na ovoj manifestaciji značajno zbog mogućnosti predstavljanja turističko-gospodarskih potencijala i ponude Tavankuta te uspostave moguće suradnje u tim područjima. „Turistička zajednica Grada Našica, na čelu s ravnateljem Srećkom Perkovićem od našeg početka bavljenja seoskim turizmom nam je stalna potpora. Svake godine naše gostovanje otvara niz novih ideja i prijedloga za suradnju kako s Turističkim zajednicom ali tako i sa sudionicima ovog Festivala koji dolaze iz cijele Hrvatske. To je dobra prigoda da se razmijene iskustva, sagledaju potencijali i dogovore nastupajuće aktivnosti i oblici suradnje“, kaže Suknović.

Osim sudjelovanja na festivalu, Tavankućani su ovoga puta imali zadatak više. Naime, zahvaljujući prethodno navedenoj suradnji i prepoznatljivosti udruge, od poduzeća Nexe grupa iz Našica dobili su donaciju od 105 m2, keramičkih pločica koje su iskoristili za poboljšanje kvalitete usluga na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Tom prigodom predsjednik Udruge Ladislav Suknović je u znak zahvalnosti na potpori projektima Hrvata u Tavankutu predsjedniku Nexe grupe Ivanu Ergoviću uručio sliku nastalu u tehnici slame. Ergović je poručio da je spreman i dalje potpomagati kvalitetne programe i projekte koji se realiziraju u Tavankutu, radi očuvanja i prezentacije kulture Hrvata izvan Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima