Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Srbije: Zapisi iz Sjedinjenih Američkih Država (I.)

Objavljeno: 07.02.2017. Pregleda: 36

tome u sad 1Sjedinjene Američke Države imaju kompetentnu, racionalnu, funkcionalnu i jasnim planovima određenu administraciju. To je moje temeljno iskustvo koje sam imao u susretu s njom – od trenutka dobivanja informacije od službenika njihova Veleposlanstva u Beogradu da sam kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije izabran za jednog od deset sudionika iz Srbije Programa Otvoreni svijet (www. openworld.gov), preko procedure dobivanja vize i organiziranja putovanja u SAD, pa do dolaska u Washington i početka realizacije programa.

Sve je dobro isplanirano – ništa se ovdje ne prepušta slučaju, ulazite u administrativno - organizacijski sustav koji funkcionira, s vama surađuju i komuniciraju obrazovane i osobe s kulturnim manirama, a sadržaji kojima ste izloženi imaju za cilj nenametljivo obogatiti vaša znanja…

Kongresna knjižnica: Stručni resurs za senatore i zastupnike

Program u Washingtonu počinje posjetom Kongresnoj knjižnici – najvećoj knjižnici, ne samo u SAD-u nego i u svijetu. Smještena je u tri ogromne zgrade, knjižni fond broji više od 162 milijuna primjeraka knjiga i periodičnih publikacija, a godišnji proračun joj je veći od 600 milijuna $. Za gotovo sve jezike svijeta vrijedi to da je Kongresna knjižnica druga po redu po broju primjeraka knjiga iz danih kultura – ima nešto manje od matičnih knjižnica koje postoje u domicilnim državama! Njezina, pak, primarna namjena od osnutka – od konca XVIII. stoljeća, jest biti stručni resurs za one koji donose odluke u zakonodavnom dijelu vlasti – za senatore i zastupnike Kongresa Sjedinjenih Američkih Država!

Uslijedilo je zatim kratko upoznavanje s poviješću nastanka i sustavom savezne vlasti u SAD-u putem predavanja prof. Marka B. Harkinsa s Georgtown sveučilišta: ukazao je na tri stožerna povijesna događaja i njihove posljedice po američku demokraciju. Prvi je donošenje Magna charta libertatum (Velika povelja slobode) od strane engleskog kralja Ivana bez Zemlje 1215. godine, kojom je bio primoran, nakon pobune plemstva, smanjiti svoju vlast i to kada je riječ o oporezivanju plemstva, zatim suđenju – od tada se više nije moglo suditi bez porote, a crkva je bila oslobođena stega kralja. Drugi povijesni događaj je onaj s Oliverom Cromwellom – engleskim političarom iz polovice XVII. stoljeća, koji je postao sinonimom za uzurpatora vlasti, to jest diktatora.

Složen sustav funkcionalne zakonodavne vlasti

I na temelju te dvije krajnosti, oni koji su stvarali Sjedinjene Američke Države 1776. godine od 13 država, koje su kao kolonije izborile neovisnost od Engleske, nastojali su nastaviti tradiciju sustavnoga onemogućavanja pojedincima posjedovanje velike moći uspostavom snažnog dvodomnog parlamenta – Kongresa, koji se sastoji od „vijeća država“ ili Senata i „vijeća građana“ ili Zastupničkog doma. I stotinutome u sad 2 senatora i 435 zastupnika biraju se u novije vrijeme izravno po većinskom sustavu, mandat prvih je šest godina a drugih samo dvije. Ovlasti i uloga i jednoga i drugoga u funkcioniranju sustava zakonodavne vlasti točno su određene, a ishod njihova međusobnog odnošenja i suradnje mora biti da zakonska rješenja koja će biti usvojena najprije budu visoko usuglašena, to jest mora im prethoditi dosta pregovaranja suprotstavljenih strana.

Kako pak to sve funkcionira u svakodnevnoj praksi u sadašnjosti mogli smo saznati u izravnim razgovorima s nekoliko zastupnika i senatora tijekom prva dva dana programa u njihovim uredima, smještenim u jednoj od šest zgrada koliko ih ima Kongres. Osim srdačnosti i spontanosti, većinu ih je plijenila spremnost za slušanje, sažetost u odgovaranju i, uopće, otvorenost u komunikaciji, čak i oko najaktualnijeg i najosjetljivijeg pitanja danas – što će biti s američkom demokracijom nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika? Možda je tomu tako jer se upravo gore spomenute značajke mogu zateći i kod drugih građana – kao da su to važne sastavnice njihovih kulturnih kodova…

 

Antrfile

I izdanja ZKVH-a u Kongresnoj knjižnici

Radi stalnog obogaćivanja knjižnog fonda, Kongresna knjižnica kupuje knjige iz svih država svijeta. Iz Srbije na godišnjoj razini riječ je o više od 7.000 naslova, što monografskih što periodičnih, publikacija. Kao važnu činjenicu ističemo da se među njima nalaze sve knjige koje je objavio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koje se redovito otkupljuju preko programa Book Bridge.

 

Predsjednik DSHV-a Žigmanov u programu Kongresa SAD

Na prijedlog Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država iz Beograda, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov izabran je za sudionika iz Srbije Programa „Otvoreni svijet“ (www.openworld. gov). Program podržava Kongres SAD-a, a osim Žigmanova iz Srbije sudjeluju i još devet zastupnika Narodne skupštine Republike Srbije, članova iz vladajućih i političkih stranaka koje su u oporbi. Žigmanov službeno u Sjedinjenim Američkim Državama boravi od 30. siječnja do 8. veljače.

Program Otvoreni svijet namijenjen je za „vodeće državne i javne ličnosti, iznimno aktivne u svojim područjima“, a podrazumijeva relativno kratke ali intenzivne programe posjeta državnim institucijama Sjedinjenih Američkih Država. Osim što se dobiva pregled svih relevantnih političkih i društvenih institucija američkoga društva, ovim desetodnevnim programom su predviđeni radni sastanci sudionika s visokim predstavnicima američke savezne vlade i vlada pojedinačnih država. Nakon boravka u Washingtonu, Tomislav Žigmanov će posjetiti i saveznu državu Ohajo i glavni grad Columbus, gdje će sudjelovati u lokalnim projektima i događanjima, a predviđeni su i sastanci s predstavnicima lokalne uprave, kulturnih i poslovnih krugova te lokalnim liderima iz zajednice.

Sudjelovanje u programu Otvoreni svijet važno je međunarodno priznanje, kako za dosljednu privrženost demokraciji Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tako i za političko djelovanje predsjednika Žigmanova.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima