Tradicionalni koncert u Petrovaradinu

Objavljeno: 12.01.2014. Pregleda: 31

Bozicni koncert Petrovaradin2014-1-mNa svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2014. godine, u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu održan je tradicionalni četrnaesti koncert božićnih pjesama, uz susret svećenika, vjernika katolika i ljudi dobre volje. Sudjelovale su župe Srijemski Karlovci, Surčin, te HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina s tamburaškim orkestrom pod ravnanjem Stevana Moše i mješovitim zborom pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović. Izvođači su bili djeca, mladi, odrasli i stari, koji su duhovno obogatili više stotina posjetitelja.

Bozicni koncert Petrovaradin2014-2-mOrganizirajući ovaj susret pod geslom „Božićno vrijeme u pjesmi i riječi“ Srijemska biskupija je pjesmom počastila rođenog Isusa Krista i omogućila još jedan susret srijemske crkve uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova i recitatora, koji su se predstavili igrokazima i božićnim pjesmama i običajima, glasom onih koji prenose baštinu svojih predaka uz sljedeće napjeve: „Tiha noć“, „Betlemaši“, „Veseli se Majko Božja“, „Djetešce mileno“, „Nebo daj oku“, „Spavaj mali Isuse“, „Nek pjeva svijet i zemlja sva“, „Pođimo do Betlehema“, „Tu noć još pamti Betlehem“, „Božićno pastirsko kolo“, „Radujte se narodi“, „O Tannenbaum“, „Zvončići“, „Od istoka sunčanog“, „O Betleheme“ i „Anđeo Božji“. Pjesme i skladbe su bile tradicionalnih narodnih obrada, ali i poznatih skladatelja: Hendla, Wilisa, J. Schnabela, Prepreka.

Bozicni koncert Petrovaradin2014-3-mNa koncu susreta mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski, je poručio: „Proslavili smo rođenje Isusa Krista, na polnoćku i na sam dan Božića, ali nismo proslavili samo tako da kažemo da se taj događaj rođenja Isusova davno dogodio te ga se sada samo prisjećamo, nego taj događaj slavimo kao živi događaj danas, koji se događa u našim župama, obiteljima, u našim srcima i u našem narodu. Isus nas nije napustio, nego se iz godine u godinu u nama ponovno rađa i uvijek s nama razgovara i s nama živi, te živimo u zajedništvu s njime i jedni s drugima. Isus Krist je izašao iz svoga naroda Izraela i po trima kraljevima, koje danas slavimo, nastavio je da se objavljuje cijelom svijetu, da se objavi svakom čovjeku. Zato mi danas slavimo Bogojavljenje, slavimo Tri kralja, slavimo to objavljivanje Isusa Krista, taj nastavak njegova rođenja u narodima.“

Zaključujući svoju poruku biskup Gašparović je zahvalio svima sudionicima ovog božićnog koncerta, koji su nas obogatili i osnažili kroz pjesme i običaje naših predaka koja se prenose novim pokoljenjima na veću slavu Božju i dobro svakog čovjeka. Također je zahvalio Radio Mariji i njezinim slušateljima koji su u izravnom prijenosu mogli biti s nama.

Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak u prostorijama Biskupskog ordinarijata i Centra za mlade Srijema.

Tekst: T. Mađarević
Fotografije: Društvo „Jelačić“

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima