Treći Festival tradicijskog pivanja

Objavljeno: 05.11.2020. Pregleda: 36

preljeTreći Festival tradicijskog pivanja održan je 17. listopada 2020. godine u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici.
Tradicijska pjesma i ove godine okupila je ljubitelje i poznavatelje ove vrste glazbe, no ne u planiranom broju. Iako je Festival ove godine trebao proširiti svoje granice, iz svima poznatih razloga održan je u skladu s epidemiološkim mjerama i uz nazočnost skupina samo iz Vojvodine. Također, broj sudionika po skupinama je bio ograničen, no to nije umanjilo autentičnost izvođenja. 

Sudionici Festivala 

Festival je bio natjecateljskog karaktera, te su dodijeljene i prve tri nagrade. Tako se po mišljenju žirija na prvom mjestu našla Muška pjevačka skupina Krajolik Lika iz Novog Žednika, drugo mjesto pripalo je Ženskom pjevačkom društvu Banija iz Prigrevice, a treća nagrada Ženskom pjevačkom sastavu Gusle iz Kikinde. Osim prve tri nagrade, dodijeljena su i dva specijalna priznanja koja su dobili: Ženska pjevačka skupina Vreteno iz Banatskog Karađorđeva i članice Ženske pjevačke skupine Prelje, koje djeluju pri HKC-u Bunjevačko kolo. Osim nagrađenih i spomenutih skupina, nastupile su još i dobro poznata ŽPS Kraljice Bodroga iz Monoštora i članice Ženskog omladinskog zbora iz Subotice.
Stručno povjerenstvo činile su profesorice etnomuzikologije koje rade u strukovnim, odnosno muzičkim i baletnim školama u Vojvodini: prof. dr. Kristina Planjanin-Simić, prof. Tamara Štricki-Seg i prof. Mirjana Raić-Tepić. 
„Za svaku pohvalu je organizatorima koji su se potrudili i održali kontinuitet ovoga Festivala. S obzirom na to da je broj sudionika bio manji u odnosu na prošlu godinu, bili smo prinuđeni sve nagrade svrstati u jednu kategoriju. Ono što zapažamo za razliku od prethodnih festivala, jest da je manji broj autentičnih – živućih skupina, što je i razumljivo. Tako pjesme nisu proživljene stilom života nego ih sve više nalazimo u kulturno-umjetničkim društvima koja njeguju tradicijsko pjevanje. S druge strane, primijećen je znatan porast interesiranja za ovu vrstu glazbe u gradskim sredinama, što je hvale vrijedno“, kaže predsjednica žirija prof. dr. Kristina Planjanin-Simić.
Na stručnom žiriju nije bio nimalo lagan posao, s obzirom na to da su se među izvođačima našli i oni sastavi koji ovaj način pjevanja žive, kao i oni koji to tek uče. Tako su ocjenjivali čistoću intonacije, međusobni odnos glasova, dikciju, fraziranje, upečatljivost i autentičnost izvođenja, autentičnost kostima i scenski nastup, međusobno slušanje izvođača, te izbor pjesama i njihovo autentično izvođenje. Rekli bismo: puno posla za kratko vrijeme, s obzirom na to da se svaka skupina predstavila s po dvije pjesme. 

Mostovi suradnje 

„Iako smo za ovu godinu imali velike planove, nisu svi ostvareni. Trebali su s nama biti i vokalne skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te iz Mađarske i Rumunjske. Tako bi ovo bio pravi međunarodni festival. Nadamo se da ćemo ovu želju uspjeti ostvariti naredne godine, a činjenicu da su s nama samo gosti iz Vojvodine možemo gledati i s pozitivne strane. Ovako mi Vojvođani imamo priliku bolje se upoznati, družiti, te i dogovoriti buduću suradnju“, kaže voditeljica Folklornog odjela i autorica ove manifestacije Senka Horvat i dodaje kako se ove godine prvi puta natjecala i ženska pjevačka skupina Prelje koju čine članice HKC-a Bunjevačko kolo
„Prve godine Prelje su samo otvorile Festival, prošle godine nismo sudjelovali, a ove godine smo se oprobali i u natjecateljskom dijelu. Za ovaj nastup naše cure je pripremala studentica etnomuzikologije u Novom Sadu Violeta Radić.“ 
Na kraju programa, izvođačima i žiriju zahvalio se predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin koji je napomenuo kako je do sada na Festivalu sudjelovalo oko 300 pjevača. 
„Iako je ovo jedna od najmlađih manifestacija Centra, moram istaknuti kako se ovdje stvaraju nova prijateljstva, mostovi suradnje bez granica i ograničenja, gdje je važna samo pjesma i tradicija. Ovo je godina jubileja i puno toga smo planirali napraviti i organizirati, no to nismo uspjeli. Kompletna ova situacija nas je naučila i poniznosti te da i za ono malo što smo uspjeli uraditi budemo zahvalni. Ovoga puta sam osobito zahvalan Folklornom odjelu na čelu sa Senkom Horvat i Marinom Jaramazovićem, koji su iznijeli ovogodišnji Festival“, kaže Cvijin. 
Nakon dodjele nagrada i zahvalnica, uslijedila je zajednička večera i druženje uz tamburaše, gdje se također zapjevalo, onako za svoju dušu. 
Održavanje Festivala financijski su potpomogli: Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima