U Beogradu održan kulturni događaj pod nazivom „Kao nekad pred Božić“

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 32

Kao nekad pred bozicDrugu godinu zaredom HKD Hrvatski kulturni centar Beograd organizira predbožićni koncert pod nazivom Kao nekad pred Božić. Ovoga puta HKC Beograd ugostio je Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić iz Zadra, koji su se pred brojnom publikom 1. prosinca 2018. predstavili bogatim repertoarom duhovne, popularne i narodne glazbe u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu. Ovakvi kulturni događaji u predbožićno vrijeme, prema riječima organizatora, postat će tradicionalno događanje u Beogradu, a sve u cilju promidžbe hrvatske kulture i hrvatskog zajedništva u Srbiji.

Most dvije države

Predsjednica HKD-a Hrvatski kulturni centar Beograd Ljiljana Crnić zahvalila se tom prigodom Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i župi Svetog Antuna Padovanskog, kao i Croatia recordsu, koji su pružili podršku organiziranju ovog kulturnog događaja.

„Udruga iz Beograda je mlada. Formirana je prije dvije godine, s puno entuzijazma koji nije splasnuo. Trudimo se da makar nekoliko puta godišnje okupimo naše članove, naše prijatelje i da organiziramo koncerte, večeri poezije, monodrame, izložbe i razne druge kulturne sadržaje. Kako nemamo svoje prostorije, u organiziranju svih aktivnosti ovisimo o Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvu Republike Hrvatske i našim sponzorima“, kazala je Crnić, ističuću da je iznimno važno da Hrvati imaju svoju kulturnu udrugu u Beogradu.

„Prilikom osnutka udruge zamislili smo da Beograd jednog dana bude sjedište svim Hrvatima i svim hrvatskim udrugama i da glavni grad Srbije bude lokacija koja će biti most između Zagreba i svih ostalih gradova. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati svoj prostor za rad i da će se ta naša želja ispuniti.“

Istu želju ima i dopredsjednik hrvatske udruge iz Beograda Aleksandar Alač, ističući da im je tijekom dvogodišnjeg rada prva bila najteža. No, ono što ohrabruje jest činjenica da udruga sada broji oko 200 članova.

„Imamo puno nade da će se svi problemi prevladati, posebice oni vezani za osiguranje prostora za naš rad. Naišli smo na dobar prijem i razumijevanje u Srbiji u danima kada nam je bilo najteže, a nadam se da podrška neće izostati ni u budućnosti“, kazao je Alač ističući važnost ovog kulturnog događaja.

„Ovaj događaj je iznimno važan za Hrvate u Srbiji i u Beogradu. U publici su, osim Hrvata, bili i Srbi iz Beograda koji poštuju, cijene i vole našu glazbu i našu kulturu. Mi se trudimo da svake godine dovedemo baš goste iz Dalmacije upravo radi ikavice, kako bismo približili taj dijalekt ovom narodu. Jer, osim dijalekta kojim govore bunjevački Hrvati u Vojvodini, mislim da se treba čuti i hercegovački i dalmatinski govor, kako bismo očuvali njegovu ljepotu. Jer ako zaboravimo jezik, zaboravljamo i tradiciju i običaje“, kazao je Alač.

Poticaj Hrvatima

Osim velikog broja posjetitelja, župljana iz Beograda i okolnih župa, predstavnika hrvatskih kulturnih udruga, ovom kulturnom događaju nazočili su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

„Mislim da je ovaj događaj iznimno važan za promociju hrvatske glazbe, pjesme i hrvatske kulture općenito u Srbiji. Ovo je jako dobar uvod u advent, ali je još značajnije to da promoviramo hrvatsko zajedništvo kao i aktivnosti Hrvatskog kulturnog centra upravo u ovo predbožićno razdoblje. Nije jednostavno ovdje dovesti niti održati ovakve koncerte i drago mi je da su franjevci prihvatili da budu domaćini, kao i to da je na predbožićni koncert došao veliki broj ljudi. Mislim da je ovo poticaj Hrvatskom kulturnom centru, ali i Hrvatima u Beogradu da se snažnije okupljaju, da češće organiziraju ovakve kulturne manifestacije. U svojim nastojanjima oni će imati, kao i do sada, punu podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH“, kazao je veleposlanik Gordan Bakota.

Raznolik repertoar

Hrvatsko pjevačko društvo Zoranić predstavilo se tom prigodom skladbama hrvatskih i stranih autora, a posjetitelji su imali priliku čuti i neke od božićnih napjeva iz dalmatinskih krajeva.

„Mi inače njegujemo raznolik repertoar od klasičnih skladbi, a onda smo pokušali uvesti publiku u ovo predblagdansko ozračje i izveli nekoliko božićnih pjesama. Potrudili smo se da to budu božićne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske, pošto je hrvatska baština izuzetno bogata božićnim napjevima. Izabrali smo pjesme iz Međimurja, Dalmacije, a u trećem dijelu napjeve kroz koje posebno njegujemo svoju baštinu“, kaže dirigent zbora dr. sc. Tomislav Košta, ističući da je veliki izazov voditi zbor s toliko dugim stažom, kao i da im je gostovanje u Beogradu lijepa nagrada za njihov rad, s obzirom na to da su u posljednje vrijeme osvojili brojne zlatne, srebrne i brončane plakete na međunarodnim natjecanjima. 

Sve nazočne pozdravio je i župnik župe Svetog Antuna Padovanskog fra Ilija Andžak, izražavajući zadovoljstvo što je mogao biti domaćin značajnog kulturnog događaja u Beogradu. Tom prigodom upoznao je sve nazočne s bogatom poviješću samostanske i župske crkve Svetog Antuna Padovanskog koja pripada Provinciji Bosna Srebrena.

Gostima iz Zadra i predstavnicima institucija koje su podržale organiziranje ovog značajnog kulturnog događaja Ljiljana Crnić uručila je prigodne darove i zahvalnice.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima