U Đurđinu održano „Prelo na salašu”

Objavljeno: 12.03.2020. Pregleda: 32

prelo djurdjinNakon Dičijeg prela Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Đurđin organiziralo je još jednu pokladnu manifestaciju – Prelo na salašu, koje je održano 14. veljače 2020. godine u župnoj dvorani u Đurđinu. 
Prelo je okupilo 60-ak mještana i gostiju iz Subotice i okolice koji su se družili uz zvuke tambure i tradicionalnu preljsku večeru, krumpiraču i fanke, a nije izostala ni tombola koja je bila osigurana za svakog gosta. I ovoga puta za prelo se tražila karta više, no zbog nedostatka većeg prostora u selu, organizatori kažu da je ovo maksimalan broj gostiju koje mogu primiti. 
Prije same večere Društvo je priredilo kulturni program. Prelo je započelo pjesmom posvećenom samom događaju, Prelo na salašu, koju je za prošlogodišnje, prvo ovakvo, napisala Verica Dulić. Nastupili su i članovi folklorne i literarno-dramske sekcije, a organizirana je i revija nošnji. Pročitane su i dvije pjesme napisane za natječaj za najbolju preljsku pismu Velikog prela,  od kojih je jednoj, pjesmi Verice Dulić dodijeljena druga nagrada stručnog žirija. 

U ime domaćina gostima se obratila predsjednica Đurđina Marica Stantić. Podsjetila je na kulturne događaje koje je Društvo organiziralo u protekloj godini poput Rič pod đermom, izložbe povodom stogodišnjice rođenja slamarke Mare Ivković Ivandekić, stogodišnjice rođenja karmelićanina oca Ante Stantića, dočeka svetog Nikole, božićnog koncerta Tiha noć u Đurđinu i Dičijeg prela te je najavila njihovo održavanje i ove godine kao i obilježavanja obljetnica i značajnih datuma za one koji su ostavili neizbrisiv trag u ovome selu. 
Gost prela, narodni zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozvao je prisutne da izađu na predstojeće izbore te da svojom nazočnošću i djelovanjem podržavaju rad hrvatskih institucija i udruga kako bi se stvorili bolji uvjeti za djelovanje mlađih naraštaja. „Zbijmo redove”, slogan je kojim je Žigmanov i ovoga puta ohrabrio nazočne na angažman unutar zajednice. 
Na prelu je svirao ansambl San iz Subotice. 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima