U Hrtkovcima osnovana hrvatska udruga Dr. Nikola Dogan

Objavljeno: 15.12.2022. Pregleda: 341

U Hrtkovcima je u utorak, 13. prosinca 2022. godine osnovano Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan, a društvo su osnovali mještani Platičeva, Nikinaca i Hrtkovaca. Jedan od ključnih ciljeva udruge je očuvanje kulturne baštine Hrvata u trima navedenim mjestima.

Nakon izbora Upravnog odbora za predsjednika je izabran Mirko Paulić iz Nikinaca, a za dopredsjednika Tomislav Brkljač iz Platičeva. Oni su na te dužnosti izabrani jednoglasno. Uz njih dvojicu za članove Upravnog odbora izabrani su i Nikola Ratković iz Platičeva, Miroslav Jurković, Vesna Vujičić i Slaven Tkalac iz Hrtkovaca i Ivanka Bandov iz Nikinaca.

Osnivačka skupština održana je u župi mjesnoj Sv. Klementa, pape i mučenika, gdje će biti i sjedište udruge.

Mons. dr. Nikola Dogan

Mons. dr. Nikola Dogan, po kome je udruga dobila ime, rođen je u Hrtkovcima 2. siječnja 1944. godine, a za svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije zaređen je u Đakovu 29. lipnja 1972. godine. Doktorat teologije je obranio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1979. godine. Iste godine postaje profesor temeljnog bogoslovlja na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu i od 2005. godine počinje raditi kao predavač i voditelj liturgijskog pjevanja na katedri bogoslovnog fakulteta.

Kad je Teologija u Đakovu uzdignuta na razinu fakulteta, Dogan je postao prvi dekan. Također, bio je urednik biskupijskog Vjesnika i teološkog časopisa Diacoveensia. Postaje kanonik Stolnoga kaptola 1983. godine te generalni vikar 2000. i 2001. godine. Preminuo je 22. rujna 2007. godine u Osijeku i pokopan je 26. rujna u Đakovu. Po njemu se od 2008. godine zove zaklada Dr. Nikola Dogan koja djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Oporučno je ostavio svoja sredstva za učenike i studente u potrebi.

U povodu obilježavanja 15 godina od smrti i 50 godina od rukopoloženja za svećenika mons. dr. Nikole Dogana, u župnoj crkvi njegovog krštenja sv. Klementa pape u Hrtkovcima 10. listopada 2022. godine služena je svečana euharistija i blagoslovljena i otkrivena spomen ploča znamenitom Hrtkovčaninu.

Izvor: Hrvatska riječ i hr.wikipedia.org

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima