U Kalači otvorena izložba o biskupu Ivanu Antunoviću

Objavljeno: 26.06.2013. Pregleda: 36

Izlozba Antunovic Kalacsa2013-pozU mađarskom gradu Kalači 6. lipnja 2013. godine otvorena je prigodna izložba o biskupu Ivanu Antunoviću, velikom preporoditelju bačkih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Izložbu pod geslom „Život da mi bude Krist“ priredila je Kalačka nadbiskupska riznica o 125. obljetnici smrti Ivana Antunovića.

Izložbu je otvorio dr. Balázs Bábel, kalačko-kečkemetski nadbiskup. On je u svom pozdravu okupljenim poštovateljima Ivana Antunovića govorio o njegovom životnom geslu „Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju!“, ističući napose njegovo neumorno naviještanje evanđelja. Naglasio je kako je izložba priređena u nekadašnjoj kuriji kanonika Ivana Antunovića, koja je sada pretvorena u nadbiskupsku riznicu.

Izlozba Antunovic Kalacsa2013-gostiOkupljene je pozdravila voditeljica riznice Adél Lakatos. Ona je među uglednim gostima, uz nadbiskupa, pozdravila generalnu konzulicu R. Hrvatske u Pečuhu Ljiljanu Pancirov, te predstavnike Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice mons. Stjepana Beretića, dr. Ivicu Ivankovića Radakova i dr. Andriju Anišića.

Prigodno predavanje o djelovanju Ivana Antunovića održao je dr. Andrija Anišić, a na mađarski jezik je prevodio mons. Stjepan Beretić.

Izlozba Antunovic Kalacsa2013Na postavljenoj izložbi izloženi su dokumenti o školovanju Ivana Antunovića, zatim neka njegova rukopisna i pisana djela, slike osoba koje su vezane za njegov život i djelovanje, kao i bunjevačka i šokačka nošnja iz njegovoga vremena i druge zanimljive pojedinosti koje osvjetljavaju njegov životni put i djelovanje.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada 2013. godine.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima