U Ljubi održana manifestacija „Igrom i pjesmom kroz Srijem“

Objavljeno: 03.06.2016. Pregleda: 36

Pjesmom igrom kroz Srijem2016 1Bogatim i šarolikim programom jedno od najmlađih hrvatskih srijemskih udruga Hrvatsko kulturno društvo iz Ljube, obilježilo je četvrtu godišnjicu postojanja na kulturnoj manifestaciji Igrom i pjesmom kroz Srijem, koja je održana 29. svibnja 2016. godine. Kada su počinjali nisu ni sanjali, tvrde, da će za tako kratko vrijeme uspjeti okupiti veliki broj članova ustrajnih u želji da očuvaju svoje kulturno bogatstvo, tradiciju i običaje. Danas ova hrvatska udruga ima oko 50 članova, koji vrijedno rade u tri sekcije: folklornoj, dramskoj i sportskoj. Počeli su s radom 2013., registrirali se travnja 2014., od kada i počinju sve aktivnosti i gostovanja u Srijemu i Hrvatskoj.

„Željeli smo da i mi kao jedna od najmlađih udruga imamo nešto svoje kako bismo ugostili naše prijatelje i suradnike iz drugih kulturnih udruga. Zadovoljni smo napretkom“, ističe dopredsjednica HKD-a Ljuba Željka Donković.

Manifestacija je počela mimohodom sudionika koji su se svojim koreografijama i skladbama predstavili u centru sela. Osim članova Ljube predstavili su se i gosti: HKD Šid, KUD Branko Radičević iz Erdevika, HKUD Antun Gustav Matoš iz Plavne i gosti iz susjedne Hrvatske, KUD Spačva Donje Novo Selo.

Pjesmom igrom kroz Srijem2016 2„Općina Nijemci svake godine organizira tradicionalno druženje i manifestaciju Divan je kićeni Srijem i odatle je i potekla naša suradnja s Ljubljanima. Ovo nam nije prvi nastup u Ljubi. Mi smo oduvijek bili jedan narod i s jedne i s druge granice u Srijemu, uvijek smo se družili i to treba i dalje njegovati i suradnju produbljivati“, istaknuo je predsjednik KUD-a Spačva Dinko Kelčić.

Domaćini navode da udruga koja im je od osnutka do danas uvijek bila velika potpora svakako je HKD Šid, koji su i ovoga puta bili gosti na manifestaciji. Već drugi put gosti u Ljubi bili su članovi i HKUD-a Antun Gustav Matoš iz Plavne, koji su se predstavili dječjim folklornim igrama: „Želja nam je bila da našu kulturu, običaje i nošnje pokažemo i na ovim prostorima, ali isto tako nam je želja da i oni to učine kod nas“, istaknula je članica HKUD-a Antun Gustav Matoš iz Plavne Marica Andrić.

Saznali smo da će prvi put Ljubljani ove godine biti domaćini još jedne sportske manifestacije – malonogometnog turnira, kada će se sresti članovi srijemskih udruga, pa i na taj način ojačati prijateljstva stečena na prethodnim susretima.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

  

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima