U Novom Sadu obilježen rođendan skladatelja Franje Štefanovića (1879. – 1924.)

Objavljeno: 26.03.2017. Pregleda: 33

rodjendan skladateljaCjelodnevnim programom u Kulturnom centru Novoga Sada (KCNS) HKPD Jelačić obilježilo je spomendan rođendana petrovaradinskog skladatelja Franje Štefanovica (1879. – 1924.). Novosađani su 16. ožujka imali prigodu prisjetiti se života ovog velikana iz kulture vojvođanskih Hrvata. Za najmlađe je u prijepodnevnim satima u tri navrata izvedena Štefanovićeva dječja opera Šumska kraljica, realizirana u suradnji s Muzičkom školom Isidor Bajić, dok je u večernjim satima mješoviti zbor HKPD-a Jelačić izveo glazbeni repertoar s potpisom ovog skladatelja.

Veliki doprinos

Tijekom večernjeg programa prisutne je na veliki i važan doprinos koji je Štefanović ostavio Petrovaradincima podsjetio predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat. Kazao je kako je skladatelj slavu doživio tek poslije smrti, te da svi koji su došli na proslavu trebaju i dalje održavati uspomenu na svog sugrađanina.

„Petrovaradinci ne znaju mnogo o Franji Štefanoviću, ali mislim da našim aktivnim radom od 2012. godine, od kada priređujemo svečanosti povodom njegova rođendana, zajedno s Muzičkom školom Isidor Bajić pomažemo da on ostane upamćen“, rekao je predsjednik Pifat.

Prva dječja opera

Franjo Štefanović je iznimno značajan, jer se smatra tvorcem prve dječje opere – Šumske kraljice. Kraljica ostaje omiljena svoj djeci koja su ikada sudjelovala u njenoj izvedbi, te smo upitali Vesnu Kaćanski kako se, 50-ak godina kasnije, osjećala gledajući operu.

„Sve je bilo uzbudljivo i krasno u tom zboru u mojoj osnovnoj školi i bila sam presretna kad je došlo vrijeme za Šumsku kraljicu. Kad su krenule da se uklapaju zborske, scenske i druge probe, te da se biraju patuljci i vile, tada je pravo uzbuđenje počelo. Danas, evo ispočetka, gledam drugu djecu koja se isto toliko vesele ovom umjetničkom djelu kao što smo i mi nekad“, prisjeća se Vesna Kaćanski, nekadašnja sudionica Šumske kraljice, a danas glazbena urednica KCNS-a.

Većinu Štefanovićevih skladbi tijekom svog života sačuvao je i sakupio jedan drugi petrovaradinski velikan kulture Stanislav Preprek. U to vrijeme bilo je vrlo teško probiti se na sam glazbeni vrh. Kažu kako u Štefanovićev glazbeni talent nije vjerovala ni shvaćala njegova supruga, te je nakon Štefanovićeve smrti njegove zapise često koristila da umota zimnicu ili pak iskoristi za neke druge kućne poslove. On je ipak ostao upamćen po skladanju i pjesama, te mu se Petrovaradinci na ovaj način svake godine zahvaljuju na njegovom doprinosu.

Izvor: Hrvatska riječ (Dajana Marković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima