U Novom Sadu obilježen spomendan rođenja Franje Štefanovića

Objavljeno: 25.03.2016. Pregleda: 39

Obljetnica Franjo Stefanovic2016 2 mTradicionalna svečanost u povodu spomendana rođenja petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića i ove je godine priređena u organizaciji Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva Jelačić iz Petrovaradina koje duži niz godina aktivno promiče djela iz bogatog opusa ovog svestranog glazbenog umjetnika.

U programu koji je priređen u amfiteatru novosadskoga SPENS-a, 20. ožujka 2016. godine, sudjelovali su članovi glazbenih sekcija društva Jelačić i đaci Muzičke škole Isidor Bajić iz Novoga Sada.

Obljetnica Franjo Stefanovic2016 3 mProgram je započeo emitiranjem dijela video-snimke prošlogodišnjega prijema članova HKPD-a Jelačić i đaka Muzičke škole Isidor Bajić u osječkom dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, koji su u okviru manifestacije „Europska noć muzeja“ dva puta izveli najpoznatiju Štefanovićevu dječju operu „Šumska kraljica“.

Naizmjeničnim emitiranjem dijelova video-snimke izvedbe same opere i nastupa dječjeg tamburaškog orkestra u Osijeku sa živim točkama sudionika programa, publici i poštovateljima lika i djela Franje Štefanovića predstavljeno je raznovrsno glazbeno nasljeđe toga petrovaradinskoga skladatelja.

Za razliku od prošlogodišnjih proslava kada je pred petrovaradinskom i novosadskom publikom u cijelosti, glazbeno-scenski izvođena dječja opera, ovoga puta je dječji zbor Muzičke škole uz solista Dimitrija Savića u ulozi slijepog patuljka otpjevao sve zborne dionice iz „Šumske kraljice“. Zborom je, uz klavirsku suradnju Slađane Aćimović, dirigirala prof. Ana Kovačić.

Izvedene su i poznate dječje pjesmice iz čitanki s početka XX. stoljeća za koje je Štefanović skladao napjeve, te smo tako čuli „Zašto volim“ i „Dom“ u nastupu dječjeg tamburaškog orkestra HKPD-a Jelačić pod ravnanjem prof. Stevana Moše.

Obljetnica Franjo Stefanovic2016 4 mNa koncu, na scenu je pod dirigiranjem Ane Kovačić izašao i mješoviti pjevački zbor HKPD-a Jelačić otpjevavši tri Štefanovićeve skladbe za mješoviti zbor: „Vjerujem“ iz Mise „Na glas zvona“, „More mi je ljubav tvoja“ i „Kolo“.

Na kraju svečanosti naglašeno je očekivanje da će afirmacija Štefanovićevih djela biti nastavljena i izvan granica države, napose u okviru predviđenih gostovanja HKPD-a Jelačić na Hvaru i u Zagrebu ove godine.

Uz potomke Štefanoviće obitelji iz Petrovaradina, svečanosti su nazočili i brojni uzvanici, među kojima i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša sa suprugom, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Stjepan Glas s obitelji i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

Tekst: HKPD Jelačić (P. P.)
Fotografije: Aleksandar Miškov

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima