U Novom Sadu održana godišnja skupština HKPUD-a „Stanislav Preprek“

Objavljeno: 14.06.2018. Pregleda: 31

god skupstina Stanislav PreprekU Franjevačkom samostanu u Novom Sadu 19. svibnja održana je godišnja skupština HKPUD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada. Glavne točke dnevnog reda odnosile su se na usvajanje izvještaja o radu za 2017. godinu, zatim izvještaja o financijskom poslovanju udruge, a usvojen je i plan rada za tekuću godinu. Ocjena je da je prethodna godina rada ove udruge iz Novog Sada bila najuspješnija do sada, a osnutak dramske sekcije postavljen je kao glavni cilj u ovoj godini.

Najuspješnija godina

Uspjesi udruge postignuti su, prema riječima predsjednika Krešimira Tkalca, izuzetnim naporima njenih članova.
„Prethodna godina rada HKPUD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada bila je najuspješnija godina Društva do sada, kako u financijskom smislu, tako i u smislu svega onoga što je urađeno. Sudjelovali smo u Rešetarima na XX. susretima pjesnika, a mogu reći da smo se dobro pokazali i na manifestaciji Šokci i baština. Mislim da udruga pokazuje zrelost, a jedini cilj koji nismo uspjeli ostvariti u prošloj godini je osnivanje dramske sekcije, kao i pomlađivanje udruge. Nadam se da ću se ove godine uspjeti posvetiti ostvarenju tih ciljeva, a isto tako se nadam da će nova voditeljica dramske sekcije Elvira Vrtulek Nikolić uspjeti da se u ovoj oblasti posveti maksimalno, kako bi dramska sekcija zaživjela. Veliki cilj nam je i da odemo na Međunarodni sajam knjiga Interliber u Zagrebu kako bi široj javnosti predstavili našu udrugu i naša izdanja“, istaknuo je predsjednik Tkalac.

Okosnica Društva

Književni klub čini okosnicu Društva. Dvadesetak članova Književnog kluba bili su aktivni u 2017. godini. U domeni knjiškog izdavaštva objavljeno je pet naslova. Članovi kluba sudjelovali su na dvije manifestacije pokrajinskog značaja, na sajmovima knjiga u Beogradu i Novom Sadu, a imali su i više gostovanja u zemlji i inozemstvu.
„Svaka pisana riječ na hrvatskom jeziku je nešto što trajno ostaje i u tome je velika vrijednost rada našeg Književnog kluba koji djeluje u okviru rada naše udruge. Preprekovo proljeće i Preprekova jesen su vrlo ozbiljna izdanja. Tiskana je druga po redu zbirka kratkih priča. Klub ima veliki broj izdanja kroz Preprekove pjesnike. Definitivno je to nešto u čemu smo mi najdalje otišli od svih hrvatskih društava koja djeluju u Vojvodini i tu smo ‘rame uz rame’ s institucijama u smislu broja i kvalitete tih izdanja“, kazao je Tkalac.
Izvješće o radu podnijela je i voditeljica ženske pjevačke skupine Ivanka Horvatić. Prethodna godina je u smislu postojanja ovog odjela, njegovanja, afirmacije i prezentiranja svog mogućeg i najljepšeg raspoloživog folklorno-muzičkog blaga Hrvatske također bila uspješna. Osim brojnih gostovanja i postojećeg programa od preko 30 pjesama, u planu ovog odjela je ambiciozni rad i ubuduće uz animiranje mlađeg članstva.

Ostavka

Na skupštini je konstatirana ostavka voditelja Književnog kluba Miroslava Cakića, koji je dobrovoljno istupio iz udruge. Umjesto njega na mjesto voditelja Književnog kluba imenovana je Dragana Todoreskov. Prijedlog predsjednika udruge Krešimira Tkalca da Miroslav Cakić bude proglašen za počasnog člana Društva nije usvojen. Kako je prilikom obraćanja članovima Društva istakla Ana Marija Kaluđerović, članovi Društva uvažavaju sav Cakićev trud i angažman u radu udruge, ali ne podržavaju prijedlog da se na istoj sjednici konstatira njegova ostavka i glasovanje za počasnog člana. Prijedlog je da se o tome razmatra na jednoj od narednih sjednica.
Osim ovih točaka, izabrana su nova dva člana Upravnog odbora udruge, a usvojen je i prijedlog da iznos članarine bude 1.200 dinara godišnje.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima