U Novom sadu održana pjesnička manifestacija „Preprekovo proljeće“

Objavljeno: 14.05.2018. Pregleda: 37

Preprekovo proljeceDeveto po redu Preprekovo proljeće, književno-pjesničko slavlje rođendana Stanislava Prepreka, po kojem ime nosi Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo iz Novog Sada, održano je 22. travnja 2018. godine u Kulturnom centru Novog Sada. Voditeljica, novosadska radijska spikerica Nevena Vrtulek u uvodu je pozdravila sudionike, njih oko sedamdeset, a predsjednik ove udruge Krešimir Tkalac, ocijenivši da se ova manifestacija od pokrajinskog značaja održava u „izazovnom trenutku za našu zajednicu“, zahvalio se prijateljima Udruge što su se, kako je naveo, ohrabrili da je posjete.

Naveo je i da su najavljeni gosti iz Udruge Sveti Mihovil iz Drenovaca otkazali sudjelovanje zbog poljoprivrednih radova, te da je zbog župničkih obveza svoje sudjelovanje otkazao i jedan od autora preč. Marko Kljajić. „To neka nas ne spriječi da uživamo u Preprekovom duhu, s puno kulture i različitosti“, kazao je Tkalac.

Različiti pjesnički pothvati

Predstavljajući projekt objavljivanja zbirki Preprekovo proljeće, doktorica književnosti i književna kritičarka Dragana Todoreskov ukazala je na različitost pjesničkih izričaja koji se unutar njega njeguju.
„Pjesnici koje Udruga okuplja nisu samo iz Vojvodine, ili samo oni koji su tu nastanjeni, već dolaze i iz Dalmacije, Međimurja i drugih krajeva Hrvatske. Mislim da Književni klub Udruge Stanislav Preprek iz više razloga može biti ponosan na ovu zbirku, kao i na ediciju Preprekovi pjesnici unutar koje su tiskane četiri pjesničke knjige“, kazala je ona.
Opisujući značajke predstavljenih pjesama, Todoreskov je naglasila „raspjevanost Preprekovih pjesnika“.
„Oni pjevaju o ljubavi, starosti i promjenama s kojima se čovjek suočava, ali pjesma iz njih izvire i u povodu različitih običaja. Često pjevaju o Vojvodini, ali nerijetko i o drugim krajevima. Često se javlja i šaljivi ton, ali ima i refleksivnih momenata i apsurda. Na planu kompozicije, motivskog raspona i narječja može se govoriti o kompleksnoj zbirci koja čitateljima pruža uvid u različite pjesničke pothvate. Imamo pjesnike izrazito modernih pjesničkih senzibiliteta, ali i one koji pjevaju u rimi. Sve ove razlike čine zbirku raskošnom i bogatom“, rekla je Todoreskov.
Osim članova Preprekova Kluba, u ovogodišnjem zborniku objavljene su i pjesme troje autora iz Hrvatske: Marije Komesarović, Bernarde Nade Magaš i Petra Trtolje, članova drenovačke Udruge Sveti Mihovil.

Najzrelija do sada

O zbirci je govorio i njezin recenzent Pavel Domonji.
„Pjesništvo Hrvata u Vojvodini koje se ovdje predstavlja ima pjesnike koji su dostojni poštovanja, pažnje i veličine. Uz to, najnovija zbirka je najzrelije postavljena. Nisam naišao ni na jednu pjesmu koja je slaba i koja bi se mogla bolje stilski oblikovati, i na tome su pjesnici puno radili“, rekao je Domonji nazvavši zbirku „antologijskom“.
Domonji je ovom prilikom ukazao i na nedostatak prevođenja pjesničkog stvaralaštva Hrvata u Vojvodini na druge jezike. Opravdanje za tu inicijativu vidi u jačanju interkulturalnosti.
Bila je ovo prilika i da se čuju u zbirci zastupljeni stihovi. Svoje su pjesme čitali Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Lana Dermanov, Maja Gračan Livada, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Ljerka Radović, Zlatko Urbanek i Slađana Varićak. Pjesme autora koji nisu bili nazočni (a to su: Branka Dačević, Ivan Horvat, Dragan Dražen Ilić, Manda Jakšić, Marko Kljajić, Mladen Šimić, te jednog nazočnog pjesnika, Branimira Miroslava Tomlekina) čitali su Ana Marija Kaluđerović, Milen Šelmić, Tatjana Mozer, Ivanka Horvatić i Vesna Aršinov. Uvertira i zaključak pjesničkih blokova bile su pjesme iz Slavonije i Dalmacije koje je izvela Ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek.
Među ostalima, manifestaciji je nazočio i Mihael Tomšić, konzul prvog reda u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima