U Novom Sadu održana „Preprekova jesen 2016.“

Objavljeno: 17.10.2016. Pregleda: 30

preprekova jesenManifestacija Preprekova jesen 2016. u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog- prosvjetnog društva Stanislav Preprek iz Novog Sada održana je u ponedjeljak, 10. listopada. U dvorani Kulturnog centra Novog Sada okupilo se stotinjak ljubitelja pisane riječi kako bi pozdravilo pobjednike natječaja za izbor najbolje kratke priče, raspisanog od strane ove udruge. Predstavljena je i zbirka od petnaest najboljih kratkih priča sudionika natječaja. U pratećem programu nastupila je ženska pjevačka skupina Preprek uz pratnju glazbenog trija (harmonika, gitara i klarinet), a specijalni gost večeri bila je operna diva iz Trogira Antonija Mirat, uz pratnju pijanistice Marine Mikić. Program je vodila glumica iz Novog Sada Željka Jelić.

Ovim programom udruga je obilježila jedanaestu obljetnicu aktivnoga rada. Nakon pozdravne riječi predsjednice Prepreka Ivanke Horvatić i uvodnog nastupa ženske pjevačke skupine sa spletom pjesama iz Dalmacije. Zbirku kratkih priča Preprekova jesen 2016 u nakladi HKUPD Stanislav Preprek predstavila je nositeljica projekta, doktorica književnosti i književni kritičar Dragana V. Todoreskov, a osim mr. Pavela Domonjija i vlč. Marka Kljajića i članica prosudbenog povjerenstva koje je selektiralo priče za zbirku.

„Najteži dio posla bio nam je odabir tri priče za nagrade, jer za svaku od osam iz užega izbora ne bismo pogriješili niti da smo ju proglasili najboljom. Zbrojem glasova svih članova žirija kao prvoplasiranu dobili smo priču Znaci Denisa Peričića iz Varaždina, drugoplasiranu Nogometaši Siniše Božulića iz Novog Sada i trećeplasiranu Zgazio je mrava Zdravka Odorčića iz Zagreba. Nadam se da ćemo ovim izborom potaknuti nove autore na slanje priča na buduće Preprekove natječaje“, rekla je, među ostalim, Todoreskov.

O narativnoj komunikaciji govorio je drugi član žirija Pavel Domonji.

„Pisati kratke priče nije ni malo lako, jer treba skladno povezivati sadržaj i formu, sažimati i zbijati riječi i stvarati jezične stilističke varijacije. Nije dovoljno samo fabulirati bez ideje, niti imati ideju bez odgovarajuće priče. Ostvarena umjetnička komunikacija s čitateljima daje nam nadu i pruža radost i motiv da preživimo i opstanemo u vremenu i prostoru. Priče ostaju“, neke su od misli koje je iznio Domonji.

U središnjem dijelu autori su pročitali prvonagrađenu i trećenagrađenu pripovijetku, a drugonagrađenu pripovijetku zbog bolesti odsutnog Siniše Božulića pročitala je Željka Jelić. Nakon još jedne glazbene točke ženske pjevačke skupine Preprek nagrade autorima dodijelila je predsjednica udruge Ivanka Horvatić. U završnom dijelu nastupila je gošća programa, operna diva Antonija Mirat s arijama iz poznatih opera Mozarta, Schuberta, Puccinija, Rossinija i Dvoržaka.

 

Antrfile

Najnagrađivaniji suvremeni pisac u Hrvatskoj, autor najbolje priče, Denis Peričić iz Varaždina:

„Počašćen sam dobivenom nagradom. Ovo je prva nagrada koju su mi dodijelili Hrvati iz dijaspore, konkretno vojvođanski Hrvati i stoga će za mene uvijek imati posebno značenje.“

Zagrebački Slavonac, autor trećenagrađene priče, Zdravko Odorčić

„Istini za volju, nemam baš puno nagrada u Hrvatskoj, pa mi je ova tim draža. Ovo je ipak hrvatska zajednica u Vojvodini, koja gaji hrvatski jezik i drago mi je što je i ova moja priča doprinos njihovom trudu.“

Voditelj Književnog kluba Stanislava Prepreka Miroslav Cakić:

„Do sada smo izdali sedam zbirki poezije Preprekovo proljeće, radimo i na osmoj. Sada smo zakoračili i u zbirku kratkih priča. Žalosti me samo jedna situacija. I pored svega našega truda i pored nespornih uspjeha u očuvanju našeg nacionalnog bića u ovoj sredini, imam osjećaj da smo prepušteni sami sebi. Na našu manifestaciju se nisu udostojili doći ni predstavnici diplomacije naše matične domovine, ni predstavnici institucija Hrvata u Srbiji i Vojvodini, osim predstavnika HGS-a. Isto tako, nije nam odobrena niti najmanja materijalna potpora za Preprekovu jesen.“

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima