U Pančevu obilježeno 55 godina od smrti dr. Mihovila Tomandla

Objavljeno: 14.06.2018. Pregleda: 28

tomandl 55 godinaU organizaciji Udruge banatskih Hrvata iz Zrenjanina, a uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, 21. svibnja u Pančevu je održan kulturni događaj na kojem je svečano obilježena 55. obljetnica od smrti znamenitog pančevačkog Hrvata dr. Mihovila Tomandla (1894. – 1963.). Tomandl je bio povjesničar, publicist, prevoditelj koji je u velikoj mjeri zadužio pančevačku kulturu, osobito knjižničarstvo, arhivistiku i historiografiju. Pančevci ga danas s pravom nazivaju čuvarem lokalne baštine.

Dug prema velikanu

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca na grob dr. Tomandla na katoličkom groblju u Pančevu nakon čega je održana misa zadušnica u crkvi svetog Karla Boromejskoga.
„Doktor Mihovil Tomandl je istaknuti Pančevac svojega doba. Obilježavamo ovaj dan iz razloga što je on svojim radom zadužio ne samo Pančevo, nego i Vojvodinu i Srbiju. Bio je veliki povjesničar, lokalpatriot i jedan od najznamenitijih Pančevaca svoga doba. Obilježavanjem ove obljetnice i podsjećanjem na njegov rad želimo se potruditi da dr. Tomandl ne ode u zaborav“, kazao je predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić.

Impresivno djelo

Program je nastavljen u Gradskoj knjižnici, gdje je predavanje o Mihovilu Tomandlu održala dr. Ivana Spasović iz Arhiva SANU-a.
„Mihovil Tomandl bio je pravnik, povjesničar, publicist, političar i javni djelatnik koji je sudjelovao u javnom životu Pančeva, naročito u vrijeme Kraljevine SHS, ali i poslije rata. Bio je i putopisac. Kao povjesničar, bio je veoma plodan i vrstan. Ostao je nedovoljno poznat, a njegovo djelo je i po obimu i po vrijednosti veoma impresivno. Bavio se poviješću uglavnom XIX. stoljeća. Uređivao je novine Narodna sloga, u kojima je iskazivao svoj politički stav. To je činio ne samo u vrijeme između dva rata nego i u ranijim svojim godinama, kada je bio pripadnik revolucionarnih organizacija južnih Slavena u okviru Austro-Ugarske, a bio je i žrtva oba svjetska rata“, istaknula je dr. Spasović.
U planu je i izdavanje njegove autobiografije. „Autobiografiju planiram dopuniti onim što sam, istražujući i baveći se njegovim djelom, saznala o njemu. Želja mi je da on i na taj način bude oživljen, premda je najvažniji korak načinjen kada je Povijesni arhiv u Pančevu objavio sva njegova djela“, kaže dr. Spasović.

Hrvatski trag u Banatu

Hrvati su ostavili traga u povijesti Banata, što je i bio razlog osnivanja Udruge banatskih Hrvata.
„Jedan od ciljeva udruge je da široj javnosti pokažemo da Hrvati u Banatu još uvijek žive i da su svojim radom utkali sebe u život ove zajednice“, kaže Goran Kaurić.
Sljedeći događaj Udruga će organizirati u kolovozu u Starčevu, kada će biti obilježena obljetnica smrti jednog slikara, također iz zajednice Hrvata.
Proslavi obljetnice dr. Tomandla u Pančevu nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, te hrvatskih institucija i ustanova.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima