U Petrovaradinu gostovao zbor iz Starog Grada

Objavljeno: 01.11.2016. Pregleda: 27

zbor u petrovaradinuMješoviti crkveni pjevački zbor starograjki i starograjana, kako se lokalnim jezikom nazivaju stanovnici Staroga Grada na otoku Hvaru u Republici Hrvatskoj, boravili su proteklog vikenda, od 21. do 23. listopada u Petrovaradinu na poziv Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić. Njihov dolazak predstavljao je uzvratni posjet društvu Jelačić čiji su članovi koncem travnja ove godine bili u gostima starogradske župe sv. Stjepana I., pape i mučenika.

Taj ponovni susret, vrijedan ne samo za nastala prijateljstva, već i za nastavak započete prekogranične suradnje dvaju zborova, imao je za cilj pružiti gostoprimstvo članovima starogradskog župnog zbora i priliku da i u Petrovaradinu predstave rimokatoličku glazbenu baštinu svoga zavičaja.

Prvi koncert priredili su u 21. listopada u Kapeli Gospe od mira u Srijemskim Karlovcima, uz kraće sudjelovanje domaćina – srijemskokarlovačkog pjevačkog zbora župe Presveto Trojstvo. Na repertoaru su bila djela iz nekoliko različitih razdoblja crkvene godine, kao i marijanske popijevke i duhovne šansone.

Glavninu duhovno-glazbenog ugođaja gosti su predstavili na svom subotnjem koncertu kojemu je u petrovaradinskoj crkvi sv. Jurja nazočio veliki broj posjetitelja. Pozornost publike plijenili su stil izvedbe i izbor skladbi, mahom karakteristični za hrvarsko otočno područje.

Glazbenu interpretaciju su na momente prekidale jedino najave voditelja programa koncerta, kao i kraća prezentacija kulturne baštine Staroga Grada koju je moderirala kustosica tamošnjeg muzeja, Vilma Stojković.

Riječ, dvije o utemeljenju, obnovi i razvitku ovoga dvadesetočlanog zbora mogle su se čuti od njegove ravnateljice Meri Pavičić Donkić, a tonovi orguljske pratnje od orguljašice Lukrecije Lučić Lapčević.

Potpora nastupu bio je i bivši župnik župe Stari Grad don Ante Matulić koji je sa svojom gitarom neumorno pratio gotovo svaku točku zborne izvedbe.

Najveći pljesak posjetitelja dobila je izvedba poznate dalmatinske popijevke Gospe ribara težaka, izvedena na samom kraju koncertnog programa.

Tijekom trodnevnog boravka, gostima je pored znamenitosti Petrovaradina i Novog Sada organiziran obilazak i razgledanje Zemuna, Surčina i Beograda, uz vođenje surčinskog župnika Marka Kljajića.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (P. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima