U Petrovaradinu obilježena godišnjica smrti Franje Štefanovića

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 33

Obljetnica Stefanovica2014Programom u amfiteatru novosadskog SPENS-a, u organizaciji HKPD-a „Jelačić“, 15. ožujka 2014. godine svečano je obilježena 90. obljetnica od smrti poznatog skladatelja Franje Štefanovića (1879.-1924.). Još jednom je potvrđeno da petrovaradinski Hrvati uspijevaju otrgnuti od zaborava važne dijelove njihove kulture i povijesti.

Štefanović, poznat kao tvorac dječje opere, kao i većina poznatih skladatelja svoju je slavu doživio tek poslije smrti. On nije bio samo stvaratelj za djecu, nego i skladatelj čija glazba ima korijene u romantizmu XIX. stoljeća. Napisao je oko 100 skladbi za muške i mješovite zborove, 20 solo pjesama s klavirskom pratnjom, komičnu operu i kantatu. Zahvaljujući Stanislavu Prepreku, a kasnije i profesoru Đuri Rajkoviću koji je cijeloga života vrijedno čuvao i promicao lik, djela i veličinu Štefanovića, njegovi zapisi spašeni su od zaborava.

Tim putem nastavio je i HKPD „Jelačić“ upriličivši mu ovu svečanost i izvodeći njegova djela. Također, valja se prisjetiti i kako je na 90. obljetnicu od Štefanovićeva rođenja uredništvo lista „Cvrčak“ osnovne škole u Petrovaradinu na čelu s profesorom glazbe Tihomirom Tapavicom, koji je nazočio proslavi, podiglo nadgrobni spomenik Franji Štefanoviću na Staromajurskom groblju. Deset godina kasnije prigodom 100. obljetnice njegova rođenja otkrivena mu je spomen-ploča u osnovnoj školi u Petrovaradinu, koja danas nosi ime Jovana Dučića.

Obljetnica Stefanovica2014-2Širina Štefanovićevog opusa predstavljena je tijekom svečanosti. Nakon više desetljeća ponovno je izvedena dječja opera „Šumska kraljica“, a po prvi puta u izvedbi zbora „Bajićevi slavuji“ iz glazbene škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Mješoviti pjevački zbor HKPD-a „Jelačić“ otpjevao je dvije Štefanovićeve skladbe, a pomladak tamburaške sekcije izveo je dvije skladbe za koje Štefanović nije pisao riječi nego je napravio melodije, a aranžman je napravio voditelj tamburaške sekcije Stevan Mošo.

S porukom da se dobro dobrim vraća, kako se i završava dječja opera, završena je ovogodišnja svečanost u čast Franje Štefanovića. Pred punim amfiteatrom, predsjednik HKPD-a „Jelačić“ Petar Pifat uručio je zahvalnicu dirigentici zbora „Bajićevi slavuji“ Ani Kovačić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realiziranju svečanosti.

U nedjelju, 16. ožujka, u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu služena je sveta misa za Franju Štefanovića, nakon čega je posjećen i njegov grob na Staromajurskom groblju.

Dodatno o skladatelju Franji Štefanoviću možete pročitati ovdje.

Tekst i fotografija: M. H.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima