U Petrovaradinu održana večer posvećena Tinu Ujeviću

Objavljeno: 06.01.2012. Pregleda: 39

vecer tina ujevica 2011U prostorijama novootvorene konobe „Istra nova" u Petrovaradinu, 27. prosinca 2011. održana je večer posvećena „velikom magu riječi" Tinu Ujeviću. O glasovitom pjesniku govorio je Stipe Ercegović, predsjednik Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević". On je ujedno govorio o ovoj udruzi, planovima i teškoćama s kojima se susreću u svom djelovanju.

Posjetitelji su imali prigodu pogledati film koji govori o ovom književnom velikanu, njegovu životu i stvaralaštvu. Publici se predstavio i istaknuti član gostujuće udruge, pjesnik, skladatelj, konstruktor puhačkih instrumenata Josip Komjenović Žigin Filip, koji je izvodio različite skladbe na instrumentima koje je sam izradio.

Govoreći o suradnji s HKPD-om „Jelačić", koji je ovu večer organizirao, Stipe Ercegović je naglasio kako je to samo jedan od mogućih oblika suradnje koja će se i dalje nastaviti. S obzirom da se Ercegović bavi pravljenjem priloga za televizijsku emisiju „Vjerski mozaik", on je snimao i petrovaradinsku crkvu sv. Jurja. Naglasio je da udruga priprema tribine o više znamenitih ličnosti kao što su Bartol Kašić, Josip Juraj Strossmayer, Silvije Strahimir Kranjčević, a u planu je i serijal igranih filmova o znamenitim Hrvatima s ovog područja. Prvi pilot film bit će o Iliji Okrugiću Srijemcu, za koji je scenarij napisala profesorica Jasna Melvinger.

Ova književna večer je bila posljednja u nizu aktivnosti HKPD-a „Jelačić" za 2011. godinu. Petrovaradinska udruga dosad je organizirala velik broj manifestacija, ali će u idućem razdoblju simpatizeri ovoga društva biti uskraćeni za pojedine događaje, jer će neko vrijeme, uslijed financijskih nemogućnosti, biti spriječeno djelovanje.

Tekst i fotografija: Ankica Jukić Mandić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima