U Rumi proslavljena Sveta tri kralja – Igranka kraljaca

Objavljeno: 16.02.2015. Pregleda: 32

Igranka Ruma2015Igranka u povodu blagdana Sveta tri kralja održana je 10. siječnja 2015. godine, u prostorijama Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ u Rumi. Tradicionalni je običaj u Rumi da na sam dan Sveta tri kralja, kraljci – neoženjeni mladići, ukrašeni novogodišnjim ukrasima, obilaze obitelji i pjesmom Narodi nam se kralj nebeski javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Obitelji koje te večeri primaju kraljce u svoje domove iste čašćavaju hranom i pićem i daruju ih novcem. Kraljci prve naredne subote nakon blagdana od sakupljenog novca, hrane i pića organiziraju igranku. Tradicija je i da se kraljci od dana Sveta tri kralja pa do dana igranke svakodnevno okupljaju i druže.

Igranka je u subotu počela, što je također običaj, tako što su se pogasila svjetla, a kraljci su na sredini dvorane za igranke okupljeni oko bačve vina pjesmom Narodi nam se Kralj nebeski otvorili igranku. Nakon toga sve nazočne je pozdravio rumski župnik Ivan Čatić. U ime HKPD „Matija Gubec“ goste je pozdravio i Pavle Škrobot.

Igranka povodom kraljaca je tradicionalna na kojoj se okuplja najveći broj mladih i koja je po pravilu i najposjećenija i na kojoj se uvijek traži i stolac više. „Tamburaši s Brega“ su i ovoga puta zabavljali brojne članove i prijatelje Društva do kasno u noć.

Izvor: Hrvatska riječ (N. J.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima