U Šidu održana sportska manifestacija „Bibićevi dani“ – Olimpijada u zaboravljenim dječijim igrama

Objavljeno: 23.07.2019. Pregleda: 36

bibićevi daniKako djecu usmjeriti na prave vrijednosti, odvojiti ih od računala i mobitela i potaknuti da kroz igru i zabavu stvore nove poznanstva? Na ovo pitanje najbolji odgovor dali su članovi Odreda izviđača Lazar Bibić iz Šida (najstariji izviđački odred u Srijemu) kada su 2011. godine prvi puta organizirali Olimpijadu u zaboravljenim dječjim igrama. Riječ je o manifestaciji sportskog karaktera, namijenjenoj djeci i odraslima, nastaloj u želji da se djeca više aktiviraju u rekreativnom smislu i da se barem malo očuvaju dječje igre od zaborava. Od prije dvije godine ova manifestacija nosi ime Bibićevi dani, a čine ju tri akcije.

 

 

 Izvor: Facebook Crveni Krst Šid

 

 

Prva je Olimpijada, akcija namijenjena djeci najmlađeg uzrasta. U drugu akciju, Ilegalci u gradu, su uključeni učenici od petog do osmog razreda, dok u trećoj, Izviđački višeboj, sudjeluju učenici srednjoškolskog uzrasta. Proteklih godina manifestacija je poprimila i međunarodni karakter s obzirom na to da su na njoj sudjelovala i djeca iz susjednih zemalja. Od 5. do 7. srpnja 2019. godine Šid je ponovno bio domaćin ove zanimljive sportske manifestacije na kojoj se okupilo oko 100 sudionika, djece različitih uzrasta. Ovoga puta na njoj su izostali sudionici iz zemalja regije zbog, kako kažu organizatori, nepovoljnog termina održavanja, kada ih je većina otputovala na odmor. Sljedeće godine termin će biti promijenjen što će, prema očekivanjima organizatora, utjecati i na veći broj gostiju.

Popularizacija dječjih igara

Do prije dvije godine ova sportska manifestacija se održavala na izletištu Lipovača nadomak Šida. Međutim, zbog neodgovarajućeg terena, organizatori su je počeli održavati u gradu. Ove godine mjesto okupljanja je bilo na terenu Vladičanske rezidencije Ruski dvor, gdje su oni postavili svoje šatore, podigli izviđačku zastavu, otpjevali himnu, a potom krenuli na svoja natjecanja.
„Sve tri kategorije sudionika imaju svoje discipline. Najmlađi poletarci – pčelice idu do centra grada gdje sudjeluju u igricama koje ne zahtijevaju trčanje. U gradskom parku, u porti crkve, izvode trkačke discipline. Sudionici starijeg uzrasta imaju svoju putanju. Dobijaju topografske karte na kojima ucrtavaju svoju maršrutu kretanja i po njoj obilaze grad“, kaže starješina odreda izviđača Lazar Bibić Miodrag Malušić.
Osnovni cilj manifestacije je da se djeca okupe u velikom broju, da se druže u prirodi, što i jeste osnovna ideja izviđaštva.
„Ove akcije doprinose jačanju prijateljstava djece. Oni se raduju svakom novom viđenju s drugarima iz drugih gradova i to je pravi način popularizacije dječjih igara. Želja nam je da oni to čine međusobno, kako u svom gradu tako i kroz akcije drugih odreda širom Srbije i susjednih zemalja. Ove godine gosti su nam članovi izviđačkih odreda iz Obrenovca, Šapca, Platičeva i Kikinde. Nisu nam došli izviđački odredi koji su bili u najavi: mališani iz Subotice, Mostara, Brčkog i iz Hrvatske, s kojima smo ostvarili lijepu suradnju proteklih godina. Zato je i broj sudionika prepolovljen. Ima nas 90, što jeste dovoljan broj ali nas je moglo biti i puno više. Nadam se da će iduće godine manifestacija biti posjećenija“, dodaje Malušić.

Drugarstvo i solidarnost

Za izviđački odred se kaže da je jedna od najboljih odgojnih organizacija i da su drugarstvo i prijateljstvo koji se tu steknu, nemjerljivi. U njemu nisu bitni ni materijalni status, niti nacionalno ili vjersko opredjeljenje. Čovjek je jedina vrijednost koja se poštuje. Dolaskom suvremenih tehnologija dosta se toga promijenilo, pa je danas mnogo teže animirati mlade da se priključe.
„Mi smo kao jedna obitelj. Učimo jedni od drugih, kako mlađi od starijih tako i stariji od mlađih. Veoma je bitno da se mladi druže jer napretkom tehnike djeca se vrlo malo igraju. Ova manifestacija treba biti spona među mladima da se stare igre koje smo mi igrali vrate i da ih oni zavole. Mislim da je to najbitnije. Zatim, tu su drugarstvo, solidarnost i sve ono što treba krasiti mladog čovjeka. Ovo je prava škola neformalnog obrazovanja mladih ljudi“, kaže starješina odreda izviđača Stevica Popov iz Platičeva Đorđe Stanković.

Zajedništvo

Izviđački odred iz Obrenovca jedan je od najmlađih koji je sudjelovao na natjecanju.
„Moramo se uzajamno pomagati, jer drugačije mi izviđači ne vidimo perspektivu. Jedinka ne može opstati u izviđaštvu. Mi djelujemo u zajedništvu i potrebna nam je pomoć sa svih strana. Ovakve akcije su jako važne, prvenstveno zbog mladih. Monotono je da se stalno bude na jednom mjestu i da se radi jedno isto. Za djecu je to jako zanimljivo, posebno vraćanje na stare dječje igre koje su danas skoro zaboravljene. Bilo nam je žao da djeca odrastaju i da ne igraju dječje igre poput klikera, lastiša, nadvlačenja konopca… Suradnja između izviđačkih odreda je jako bitna i bez nje ne možemo funkcionirati“, kaže starješina izviđačkog odreda iz Obrenovca Zvezdan Nedeljković.
Dojmove s ove sportske manifestacije s nama su podijelili i sudionici.
„Godinu i pol sam u izviđačima. Mnogo mi se sviđa. Dosta putujemo. Do sada smo išli u Šabac, u Temerin i sada u Šid. Upoznajemo nove ljude, učimo nove igre, pješačimo, družimo se. Također, učimo igre koje su nekada igrali naši roditelji. Od kada sam u izviđačima prirodu sam još više zavolio i shvatio da računalo nije jedini vid zabave, kaže Miloš Cindrić iz Platičeva.
Posljednjeg dana manifestacije proglašeni su pobjednici. Nagradu za najbrojniji odred ponijela je ekipa iz Obrenovca. Nagrada za najudaljeniji odred uručena je ekipi iz Kikinde, a sveukupni pobjednik ove godine bila je ekipa iz Obrenovca. No, ono što je najvažnije jest da je tijekom sva tri dana trajanja manifestacije, uz bogat sadržaj i aktivnosti, sve odisalo pozitivnom energijom i druženjem, što je i bio cilj ove manifestacije.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima