U Šidu održana VII. likovna kolonija posvećena obilježavanju 150. obljetnice od rođenja Isidora Ise Velikanovića

Objavljeno: 14.10.2019. Pregleda: 33

likovna kolonija šid„Imali smo želju povezati Šid i Zagreb, s obzirom na činjenicu da je Velikanović rođen u Šidu, a da je umro u Zagrebu. Iduće godine predstoji nam obilježavanje 80 godina od njegove smrti. Likovnu koloniju ćemo tada posvetiti obilježavanju i te obljetnice", kazao je predsjednik Organizacijskog odbora likovne kolonije Josip Pavlović

 

Od 6. do 8. rujna 2019. godine HKD Šid bilo je domaćin VII. likovne kolonije. Tijekom boravka u Šidu stvarali su slikari iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Srijemske Mitrovice, Šida, te slikari iz Hrvatske: Zagreba, Belišća, Iloka i Tovarnika. Druženje slikara iz Srbije i Hrvatske započelo je 2013. godine kada su se tadašnji predsjednik hrvatske udruge iz Šida Josip Hodak i predsjednik likovne udruge Croart iz Subotice Josip Horvat dogovorili da započnu suradnju. Ideja je iste godine realizirana kada je organizirana prva likovna kolonija u Šidu. Tijekom proteklih sedam godina u Šidu je boravilo oko 50 slikara, koji su šidskoj udruzi ostavili preko 150 likovnih djela. Ovogodišnja likovna kolonija bila je posvećena obilježavanju 150. obljetnice rođenja Isidora Ise Velikanovića, hrvatskog pisca i prevoditelja, koji je rođen u Šidu.
Spoj lijepog i korisnog

Tijekom tri dana boravka u Šidu 20 slikara iz Srbije i Hrvatske naslikali su oko 35 slika raznih motiva i tehnika, koje su darovali šidskoj udruzi.
„Ove godine, pored četiri slikara iz likovne udruge Croart iz Subotice, drugi puta su nam gosti slikari iz udruge Bel – Art iz Belišća. Prvi puta sudjeluju tri slikarice iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika iz Zagreba. Imali smo želju povezati Šid i Zagreb, s obzirom na činjenicu da je Velikanović rođen u Šidu, a da je umro u Zagrebu. Iduće godine predstoji nam obilježavanje 80 godina od njegove smrti. Likovnu koloniju ćemo tada posvetiti obilježavanju i te obljetnice“, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora likovne kolonije Josip Pavlović.
Prodajom slika nastalih na prethodnim kolonijama HKD Šid je uspjelo doći do potrebnih financijskih sredstava za rad udruge i nabavu neophodne opreme.
„Osim razmjene iskustava, druženja i unaprjeđivanja suradnje, nama su slikari u velikoj mjeri i financijski pomogli. Zbog toga smo im vrlo zahvalni“, ističe Pavlović.
Prve večeri upriličena je dodjela kataloga u kojem su sadržane aktivnosti s pet prethodno održanih kolonija, te monografija u povodu osam godina postojanja HKD-a Šid. Katalozi su uručeni pojedincima, predstavnicima lokalne samouprave, društvenim organizacijama, raznim kolektivima koji su u prethodnim godinama postojanja udruge velikodušno pomagali razvoj Društva.

Suradnja na obostrano zadovoljstvo

Trodnevno zajedničko druženje slikara iz Subotice, članova likovne udruge Croart i HKD-a Šid sada je već postalo uobičajeno. Suradnja dvije hrvatske udruge jača iz godine u godinu, a gosti iz Subotice ocjenjuju Šid kao ugodno mjesto za boravak i mjesto srdačnih domaćina, gdje se svaki puta rado vraćaju.
„Svjedoci našeg sedmogodišnjeg druženja su radovi naših slikara i onih koji su bili sudionici svih likovnih susreta. Ove godine došlo je četiri slikara članova udruge Croart. Radovi slikara koji su ovdje nastali poslužili su HKD-u Šid da ojača rad. To je lijepo čuti i nama je drago što je tako. Mi dolazimo s iskrenim pristupom da se urade najbolji radovi, a u našem godišnjem planu je, osim suradnje s HKD-om Šid, suradnja i s drugim udrugama diljem Vojvodine", kaže predsjednik Croarta Josip Horvat.

Potpora Veleposlanstva

Otvaranju likovne kolonije prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave Općine Šid, predstavnici javnih poduzeća, kulturnih ustanova, poduzetnici i pojedinci koji su svojim doprinosom pomogli razvoju udruge. U ime Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu otvaranju likovne kolonije prisustvovao je opunomoćeni ministar Stjepan Glas, koji je pozdravio sve prisutne u ime veleposlanika Gordana Bakote, svih djelatnika Veleposlanstva i u svoje ime.
„Zahvalio bih se djelatnicima HKD-a Šid koji su svojim trudom i zalaganjem pridonijeli da se lik i djelo Ise Velikanovića na ovaj i druge načine obilježava na korist očuvanja hrvatske tradicije, kulture i običaja, a s ciljem što kvalitetnijeg reklamiranja hrvatske zajednice u Srbiji. Koristim prigodu istaknuti kako će Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, u okviru svojih nadležnosti, jednako kao i do sada, aktivno djelovati na proklamiranju prava hrvatske manjine u Srbiji, a glavne niti vodilje na tom putu bit će nam europski sustav vrijednosti i važeći sporazum između Hrvatske i Srbije da zaštiti prava nacionalnih manjina", istaknuo je Glas.

Dojmovi slikara

Drugog dana boravka u Šidu slikari su posjetili Galeriju slika Sava Šumanović i Muzej naivne umjetnosti Ilijanum. Osim slikara amatera, stvarali su i akademski slikari. Jedna od njih je i akademska slikarica Larisa Đurić iz Subotice.
„Prvi dojmovi iz Šida su mi vrlo lijepi i mislim da je vrlo dobra organiziranost svih dosadašnjih manifestacija, dobra kolegijalnost i dobri umjetnici iznad svega. Mislim da bi moje kolege koji su već stvorili svoj svijet i svoju umjetnost bili dobar uzor i poticaj da se pridruže ovakvim udrugama i daju svoj doprinos, ne samo u smislu izrade radova nego i pomoći da se taj svijet umjetnosti uzdigne na jednu višu razinu", istaknula je ona.
Drugi puta u Šidu su boravila i četiri slikara iz likovne udruge Bel – Art.
„Smatramo da je iznimno važna suradnja između kulturnih udruga Hrvatske i Srbije. Mi već desetak godina prakticiramo međudržavnu suradnju likovnih udruga iz Srbije, Mađarske i Hrvatske u okviru projekta Panon, koji se svake godine organizira u sve tri navedene zemlje. Slikari dolaze na kolonije, razmjenjuju iskustva, druže se, slikaju i provode vrijeme u lijepom okruženju", kazao je Ivan Vejda iz Belišća.
Književnica Ljiljana Crnić, predsjednica HKC-a Beograd, predstavila je Šiđanima i slikarima svoje pjesme:
„Poziv članova HKD-a Šid da boravim ovdje negdje blizu kuće Save Šumanovića, blizu te ljepote o kojoj sam slušala me je oduševio. Njihov poziv sam sa zadovoljstvom prihvatila. Počašćena sam što je koncept ove slikarske kolonije i mali dio mene uz muzičku pratnju tamburaškog orkestra. Drago mi je što sam se prvi puta u Šidu imala priliku predstaviti kao književnica, ali i kao slikarica.“
Svoje autorske dječje pjesme na književnoj večeri predstavila je i Nataša Križanić iz Šida. Trećega, posljednjeg, dana boravka slikara u Šidu svim likovnim stvarateljima su od organizatora uručene zahvalnice i prigodni darovi. Na koncu, predsjednik likovne udruge Croart Josip Horvat iz opusa svoje udruge darovao je udruzi u Šidu sliku, koja će svjedočiti o još jednom njihovom uspješnom druženju i suradnji.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima