U Somboru predstavljena knjiga „Svjetla starih fotografija“

Objavljeno: 04.12.2015. Pregleda: 41

Predstavljanje Svjetla fot SO2015U Hrvatskom je domu u Somboru 27. studenoga 2015. godine priređeno predstavljanje knjige Svjetla starih fotografija. O knjizi, koja je tiskana u nakladi udruge Cro-Info iz Subotice govorili su urednik Mirko Kopunović i autori Ivan Andrašić iz Sonte, Lucija Tošaki iz Lemeša i Zlata Vasiljević iz Sombora. Mala dvorana Hrvatskog doma bila je puna, a posjetitelji književne večeri sa zanimanjem su pratili predstavljanje ove zanimljive knjige sudjelujući u razgovoru.

Somborski vodari, posljednji dobošar, apatinski šoperi, vodenice na Dunavu, samo su neke od zanimljivih priča iz knjige Svjetla starih fotografija koje su spomenute. U raspravu su se uključili i posjetitelji književne večeri dajući svoju ocjenu ove knjige. „Ova knjiga pripada globalnom trendu, a to je vraćanje mikro povijesti. Svijet je odavno proučio sve što se moglo proučiti o makro povijesti i sada poput kamenčića, poput nekog mozaika stvara se slika mikro povijesti. To je ona povijest obiteljskog, svakidašnjeg života koja daje pravu sliku života naših predaka. Fotografija je tu važna, ali nažalost postoji svega 150 godina. Fotografije su neiscrpno blago koje mogu ispričati bezbroj priča. One donose svjedočanstvo o načinu oblačenja, o tome kako su izgledale kuće, kako je nekada izgledao grad... Ljudi su voljeli fotografirati, ostavljati svjedočanstvo svog svakidašnjeg života. Zato je svaka ova priča važan dodatak našoj svakidašnjoj povijesti bez koje nema shvaćanja i razumijevanja nekadašnjeg života“, kazao je somborski publicist Milan Stepanović, dodajući da je knjiga dragocjeni doprinos lokalnoj povijesti.

Književnik David Kecman Dako smatra da će ova knjiga, u ovo vrijeme brzog života, ispuniti mnoge praznine u sjećanjima. „»Slušao sam ljude koji su ostali bez ičega, a jedino čega im je bilo žao su fotografije“, kazao je Kecman.

Pohvaljen je i prijelom što ovoj knjizi, koju su prisutni na predstavljanju nazvali i svojevrsnim dokumentom, daje dodatnu kvalitetu. Knjiga Svjetla starih fotografija odabir je 64 priče 16 autora koje su objavljene u Hrvatskoj riječi u rubrici Priča o fotografiji.

Izvor: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima