U Somboru proslavljeno Gerardovo 2012.

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 46

gerardovo 2012-1-mmU somborskoj karmelićanskoj crkvi 24. lipnja 2012. godine završena je proslava Gerardova o 56. obljetnici smrti Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića.

Za ovo slavlje karmelićani i vjernici grada Sombora pripremili su se posebnom Duhovnom pripravom, od 18. do 23. lipnja. Svaku večer u 18,30 sati bila je sv. misa i prigodna propovijed, a nakon mise molitva na grobu o. Gerarda za njegovo proglašenje blaženim.

Na sam dan smrti o. Gerarda, u nedjelju 24. lipnja, održano je svečano slavlje. Vjernici grada Sombora i okolice i brojni hodočasnici koji su sa sedam autobusa kao i osobnim vozilima došli iz Subotice i okolice te iz Sonte i Bačkog Monoštora, počeli su pristizati u karmelićansku crkvu već od ranog poslijepodneva. U 17,30 sati bila je krunica uz meditacije na temelju tekstova S. B. o. Gerarda, uz pjesme djece i mladih iz subotičkih VIS-ova „Proroci" i „Ritam vjere" te somborskog VIS-a „Antunići". U isto vrijeme je bila prigoda za osobnu svetu ispovijed. Molitvu krunice i svetu misu je animirao o. Mato Miloš, karmelićanin, vicepostulator kauze S. B. o. Gerarda.

gerardovo 2012-2-mmU 18,30 sati započela je sveta misa koju je predvodio subotički biskup mons. Ivan Pénzes s dvanaestoricom svećenika dok ih je još nekoliko bilo na raspolaganju za svetu ispovijed. Đakonsku službu na misi vršio je stalni đakon Stipan Periškić iz Bačkog Monoštora. Na početku sv. mise biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravio je o. Mato Miloš u ime karmelskog samostana i svih karmelićana.

Prigodnu propovijed održao je mons. Bela Stantić, župnik subotičke župe Isusova Uskrsnuća. On je najprije podsjetio na životni put o. Gerarda dok je u drugom dijelu propovijedi ukazao na brojne krjeposti tog jedinog kandidata za oltar iz Subotičke biskupije. Propovjednik je istaknuo duboko vjerničko iskustvo o. Gerarda zatim njegov pokornički i samoprijegorni život, njegov pastoralni rad, osobito brigu za bolesnike i pokornike koje je rado ispovijedao, tako da su ga u Somobru nazivali „tješiteljem svake duše, a posebno bolesnika". Za o. Gerarda „duše su skupe kao što je skup Isusov život", podsjetio je propovjednik. Mons. Stantić je osobito istaknuo njegovo iskustvo sjedinjenja s Bogom u mističnim doživljajima. O tim doživljajima on je sam pisao u kronici karmelskog samostana u Somboru ali u trećem licu: „Bog je dao jednom od našim milost sjedinjenja", a na drugom mjestu slično: „Bog je dao nekom od naših umnoženje sjedinjenja".

gerardovo 2012-4-mmNavodeći misli o. Ante Stantića, dugogodišnjeg vicepostulatora u kauzi o. Gerarda, propovjednik je rekao: „Možemo s pravom zaključiti da cijeli Gerardov hod ide prema sjedinjenju s Bogom. Polazi od utjelovljenog Sina Božjega, bogati se bogatstvima Isusovih otajstava... U utjelovljenom Sinu Božjemu kuša Božju blizinu i sjedinjenje s Isusom. Njegova se duša susreće s Kristom kao zaručnica sa zaručnikom". U tom smislu sam o. Gerard svjedoči: „U duši sam se zaručio, pa Zaručnika samo živom dušom mogu naći i s njime se sjediniti! Što tijelo slabije koraca, duša se bolje penje na goru savršenosti kako bi vidjela i našla Zaručnika". I zato o. Gerard „neprestano gleda Isusa, susreće ga, razgovara s njim i ugađa mu", zaključio je propovjednik i upitao: „Treba li nam bolja preporuka da o. Gerarda Tomu zavolimo kao uzor i zagovornika na nebu?! Možda nismo čuli da je o. Gerard činio čudesa dok je bio na zemlji. To je samo privid, jer je njegov zemaljski život bio živo čudo sjedinjenja čovjeka i Boga na zemlji. Kao što je bio do zadnje stanice svoga života predan Bogu u službi i na slavu, tako sada s nebesa sigurno želi pomoći nama da to isto postignemo. Jer on se ni sam nije bogatio onim što lopovi kradu ili moljac grize, nego se bogatio u Bogu. Neka i nama bude zagovornikom da se i naše sjedinjenje jednom ostvari što sigurno svi želimo. Prema Isusovim riječima: Tražite najprije Kraljevstvo nebesko, a sve ostalo će vam se nadodati, možemo biti sigurni kad po zagovoru o. Gerarda budemo tražili ono što je on tražio i postigao i u nama će se početi čuda događati. Zato vapimo: Slugo Božji, oče Gerarde, moli se za nas".

Pjevanje na misi predvodili su članovi zbora Collegium musicum catholicum iz Subotice zajedno s mladima spomenutih VIS-ova i drugim članovima župnih zborova iz Sombora i Subotice. Tim združenim zborom ravnao je Miroslav Stantić, a za orguljama je bio mr. Kornelije Vizin.

gerardovo 2012-3-mU prikaznoj procesiji uz darove za euharistijsko slavlje vjernici su prinijeli i novu slikovnicu posvećenu životu i djelovanju o. Gerarda za koju je tekst napisala Katarina Čeliković, a ilustracije napravila Ružica Miković-Žigmanov. Umjetničku sliku koja prikazuje karmelićansku crkvu u Somboru prinijela je i darovala umjetnica Ruža Tumbas iz Subotice, svoj dar - ikonu Majke Božje - prinijele su grkokatoličke časne sestre Službenice Bezgrješne djevice Marije. Djeca su prinijela umjetničku sliku malog praškog Isusa rad Ružice Miković - Žigmanov.

Na kraju mise o. Mato Miloš je zahvalio svima na sudjelovanju u tom slavlju izrazivši radost da se širi štovanje S. B. o. Gerarda. Zahvalio je biskupu što vodi brigu o kauzi o. Gerarda podsjećajući da će biskupijska komisija morati odlučiti i o eventualnom čudu koje se dogodi po njegovu zagovoru. O. Mato je zahvalio i svim svećenicima što promiču štovanje o. Gerarda i s vjernicima mole za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Zahvalio im je također što među vjernicima šire i Glasilo o. Gerarda koje pomaže u upoznavanju njegova svetačkog lika i bilježi sve događaje vezane za promicanje njegove kauze.

gerardovo 2012-5-mmSlavlje je završilo na grobu o. Gerarda molitvom za njegovo proglašenje blaženim i za uslišanje molitava po njegovu zagovoru koju je predmolio biskup Ivan Pénzes.

Slično slavlje održano je prethodni dan i na mađarskom jeziku. Misu je predvodio mons. István Koncz, prepozit i direktor kancelarije Subotičke biskupije u zajedništvu s priorom somborskog karmelićanskog samostana o. Bernardinom Viszmegom i drugim svećenicima koji su došli sa svojim vjerenicima na to slavlje. Prigodnu propovijed je održao Károly Szungyi, župnik subotičke župe Rođenja BDM.

Duhovnu pripravu slavlja kako na mađarskom tako i na hrvatskom jeziku prenosio je Radio Marija Srbije.

Tekst: Andrija Anišić
Fotografije: Silvester Bašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima