U Sonti održano „10. Šokačko veče“ KPZH „Šokadija“

Objavljeno: 23.11.2011. Pregleda: 38

Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija" započela je obilježavanje prvog desetljeća svojega postojanja. Pomalo neobično, ali igrom kalendara dva mjeseca prije desete obljetnice osnivanja Zajednice održana je jubilarna, deseta kultna manifestacija „Šokadije", „Šokačko veče 2011.". Po riječima osnivača i prvog predsjednika Mate Zeca, temelji ove manifestacije postavljeni su još 2001. godine u sklopu „Grožđebala" OKUD-a „Ivo Lola Ribar".

„Već tada je jedna skupina članova „Lole" riješila ne dopustiti nasilno mijenjanje, koje bi vremenom dovelo i do cjelovitog gašenje tradicija sonćanskih Šokaca, pa smo organizirali zasebnu večer u kojoj smo pokazali svo bogatstvo naših starinskih običaja. Nakon donošenja Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina uslijedile su aktivnosti koje su dovele do rascjepa u OKUD-u i formiranja nove udruge s nacionalnom odrednicom. U samom mjestu bilo je puno otpora od pojedinih struktura. Ljudi, nažalost u većini oni koji su trebali preuzeti liderske pozicije, jednostavno se nisu mirili ni sa statusom nacionalne manjine, a pogotovu s formiranjem institucije s jasno profiliranom nacionalnom odrednicom. Nakon ovih deset godina sa zadovoljstvom mogu konstatirati kako smo odabrali jedini ispravan put.", kaže Zec.

sokacko vece 2011-2-mOvogodišnja manifestacija započela je 18. studenog, otvaranjem izložbe slika nastalih na dosadašnjih pet likovnih kolonija u organizaciji  „Šokadije". Izložbu je u prostorijama sonćanske knjižnice otvorio sadašnji predsjednik „Šokadije" prof. Zvonko Tadijan, u nazočnosti nekoliko sudionika ovogodišnje kolonije, među kojima su bili i Somborci Stipan Kovač i Milorad Rađenović - Đene.

U večernjim satima organizirana je manifestacija u sklopu zajedničkog projekta „Šokci i baština" institucija kulture podunavskih Šokaca „Veče tamburice i ikavice". Manifestacijom šokačke pisme, svirke tamburaša i stihove na ikavici članovi društava iz Berega, Monoštora, Sombora, Sonte, Bača, Vajske i Plavne predstavili su posjetiteljima u velikoj dvorani Doma kulture, ali i konzumentima programa na hrvatskom jeziku RTV 2 i radijske emisije „Zvuci bačke ravnice" bogatstvo tradicije svojih mjesta.

sokacko vece 2011-3-mSredišnja svečanost održana je 19. studenog. U nazočnosti generalne konzulice subotičkog konzulata Republike Hrvatske Ljerke Alajbeg, predsjednika OO DS-a Apatin Gorana Orlića, predsjednika MO DS-a Sonta Veljka Bačića, te predsjednika Savjeta i tajnika MZ Sonta Igora Jakšića i Renate Kuruc održana je večer folklora i običaja, uz proglašenje i javno čitanje najljepše pjesme pisane šokačkom ikavicom.

„Ovo je četvrta godina izbora najlipše pisme pisane šokačkom ikavicom, a osobito me veseli stalan rast broja prijavljenih autora. Više od toga veseli me što su se ove godine, po prvi put, pojavile i mlade snage, pa je, tako, pobjednica dvadeset četverogodišnja Anita Đipanov iz Bačkog Monoštora. Tako se ponavlja pravilo da je samo mladost naša budućnost. Nadam se da će iduće godine biti još više autora, a isto tako i da ćemo uspjeti izdati Zbornik pjesama prvih pet godina Lipe riči", rekao je idejni tvorac i realizator ovog literarnog projekta Ivan Andrašić.

Pobjedničku pjesmu „Stvaranje slova" knjigama je nagradila NIU „Hrvatska riječ", a pročitala autorica.

sokacko vece 2011-4-mDesetu obljetnicu slavljenici su obilježili cjelovečernjim programom. Prisutne je pozdravila i večer folklora otvorila konzulica Ljerka Alajbeg. Često prekidani pljeskom, na pozornici su se smjenjivali folklorci, tamburaši i glumci. Već samim svojim izlaskom, najmlađi članovi folklorne sekcije, poglavito učenici prvog razreda osnovne škole, a potom i skupina starije djece, dobro su zagrijali dlanove gledatelja. Gromkim pljeskom pozdravljene su i glumice Ivana i Ljiljana Tadijan, Maja Andrašić i Agata Rižanji, za interpretaciju uloga u „Šokadijinim" nagrađivanim dramama, a nostalgične uzdahe i na koncu dug i buran pljesak izazvao je prikaz običaja odvođenja mlade.

Pjevačke numere Tomislava Jakšića i tamburaškog sastava „Šokadije" bile su novi atak na emocije gledatelja, a udarna točka programa, podugačak splet šokačkih pjesama i igara, izveden na profesionalnoj razini, nagrađen je frenetičnim pljeskom i pravim ovacijama. Program je ležerno, s blagom dozom onog jetkog, starog šokačkog humora, vodio predsjednik „Šokadije" prof. Zvonko Tadijan.

sokacko vece 2011-5-m

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Obaveštenje o kolačićima