U Srijemskoj Mitrovici održana manifestacija „Srijemci Srijemu“ 2019.

Objavljeno: 07.06.2019. Pregleda: 29

srijemci srijemuZajednička manifestacija hrvatskih kulturnih udruga s teritorija Srijema Srijemci Srijemu održana je 18. svibnja 2019. u Gradskom kazalištu Dobrica Milutinović u Srijemskoj Mitrovici, gradu gdje je prije šest godina prvi put ova manifestacija i održana. Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 2013. godine pokrenuli su ideju o organiziranju centralne manifestacije hrvatskih srijemskih udruga s ciljem njihovog povezivanja i prezentiranja kulturne baštine. Tijekom proteklih godina mijenjali su se domaćini, manifestacija je postala sve popularnija, a u organizacijskom smislu i po sadržaju programa sve kvalitetnija, što su i ove godine potvrdili domaćini i sudionici programi, ali i brojni gledatelji te večeri.

Šarolik i bogat program

Na sceni Gradskog kazališta u Srijemskoj Mitrovici predstavljen je šarolik i bogat program hrvatskih udruga. Osim domaćina, HKC-a Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, svojim programom su se predstavili HKD Šid iz Šida, HKPD Matija Gubec iz Rume, HKPD Tomislav iz Golubinaca, HKPD Stjepan Radić iz Novog Slankamena, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, Zajednica Hrvata Ilija Okrugić, Društvo hrvatske mladeži Zemuna, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina, kao i gostujuća udruga Đurđin iz Đurđina. Kroz ples, pjesmu, igrokaze, recitacije i prikaze običaja Hrvati iz Srijema su još jednom pokazali svoju spremnost da očituju zajedništvo, ali i s koliko ljubavi njeguju svoje kulturno bogatstvo. Manifestaciju je otvorio organizator, predsjednik HKC-a Srijem – Hrvatski dom Krunoslav Đaković.
„Jako je važno da se međusobno viđamo, družimo, da gajimo svoju kulturu i identitet u Srijemu. Srijem je jedno specifično područje i uvijek je kroz povijest bio poseban. Oduvijek smo na neki način, živjeli malo odvojeno i nešto drugačijim stilom života od Hrvata na sjeveru, u Subotici. Broj hrvatske zajednice na ovim prostorima se znatno smanjio devedesetih godina. Unatoč tome, mi i dalje aktivno radimo na očuvanju naše tradicije i kulture. A ovakve manifestacije su prilika da se zajedno družimo, hrabrimo i da gajimo svoj hrvatski identitet.“

Srijem Srijemcima

Riječi ohrabrenja i podrške srijemskim Hrvatima uputila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić:
„Srijemci Srijemu su do sada ostavili mnogo toga: knjige, pjesme, nošnje, mladost, živote, neizbrisive tragove u povijesti. Mnogi su i sebe cijelog dali. Srijemci Srijemu još uvijek sebe daju. I pored svih okolnosti, u mnogima postoji čvrsta želja i vjera da vrijedi ovo što radimo. Šestu godinu zaredom okupljamo se na ovoj manifestaciji kako bismo osjetili snagu zajedništva. Kako bismo jedni druge potaknuli i kako bismo obogatili sve druge s kojima živimo. Srijemci Srijemu još puno toga imaju dati. Bilo bi dobro da ovu današnju energiju iskoristimo i da na taj način i Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici bude vraćen i da spomen dom bana Jelačića zablista; da imamo više djece u obrazovanju, da više čitamo Hrvatsku riječ, da udruge kulture imaju svoje prostore i da HNV ima više područnih ureda, više mjesta koja bi bila naše stjecište i gdje bismo se mogli okupljati. Bilo bi dobro i da uskoro ne nazočimo samo na manifestaciji Srijemci Srijemu nego da se okupimo zajedno i vratimo ono što će i nama svima i po nas biti puno dragocjenije. A to je Srijem Srijemcima.“

Put okrenut ka budućnosti

Skupu se obratio i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, pružajući riječi podrške i pohvale organiziranju manifestacije:
„Ovom prilikom bih htio izraziti zadovoljstvo upravo s nečim što su smjernice u radu hrvatske zajednice u Srbiji, a to je spoj brige za tradicijom i za baštinom i pogled prema budućnosti. Proteklih dana u mjestima gdje žive Hrvati u Srbiji održane su vrlo važne konferencije i sastanci posvećeni budućnosti hrvatske zajednice. Srijemci Srijemu u Srijemskoj Mitrovici je važan sastanak vezan za očuvanje tradicije ovoga kraja. Mislim da je to pokazatelj kojim putem trebamo ići naprijed, povezivati tradiciju, okrenuti prema budućnosti. U tom smislu, želim pohvaliti HNV i sve one koji sudjeluju u projektima i koji nastoje povezivati važna dva čimbenika, prošlost i budućnost. Povezuje se tradicija i kultura upravo u namjeri da vidimo kako ići naprijed u ovakvim okolnostima u kojima se Europa, a potom Hrvatska, Srbija i kompletna regija danas nalaze. Mislim da je jako bitno za Hrvate u Srbiji da krenu u tom smjeru da povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Postoji dobra suradnja Hrvatske i Srbije i između Srijemske Mitrovice i hrvatske zajednice na ovim prostorima. Lijepo je čuti da postoji dobra volja da se domovi vrate u ruke hrvatske zajednice i da krenemo zajedno u jednom vrlo bitnom europskom kontekstu da Hrvati na ovim prostorima opstanu i zaštite tradiciju, a da budu okrenuti i prema naprijed u zaštiti svojih prava u jednom vrlo važnom europskome kontekstu.“
On je tom prilikom pozvao sve hrvatske državljane da glasuju 26. svibnja u Beogradu ili Subotici na izborima za Europski parlament i da na taj način sudjeluju u njegovom kreiranju. 

Partner u unaprjeđenju odnosa
Pozdravljajući skup, gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader istaknuo je značaj zajedništva na prostorima Srijema.
„Zajedništvo treba da se prenese na sve pore života. Grad Srijemska Mitrovica, ja kao gradonačelnik i resorna uprava koja se bavi kulturnim aktivnostima na području grada svakako ćemo pomagati, kao što smo i do sada pomagali, sva manjinska udruženja i sva kulturno-umjetnička društva na području naše općine. Želimo da svaka nacionalna manjina ima više prava nego što ima većina, iz razloga što mislimo da treba da se zaštiti kulturni i nacionalni identitet. Grad Srijemska Mitrovica bit će partner predsjedniku Srbije i predsjednici Hrvatske u realiziranju onoga što je dogovoreno i nikada nećemo biti prepreka da se stvari poboljšaju i da krenu nabolje. Dapače, dat ćemo još veći doprinos da još ljepše i složnije živimo“, kazao je Sanader.

Riječ sudionika

Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina ovoga puta predstavila se gledateljstvu prikazom običaja iz svog kraja, prosidbom mlade. Prema najavama, oni će iduće godine biti domaćini ove manifestacije.
„Zadovoljni smo što smo sudionici i što ćemo iduće godine biti domaćini ove manifestacije. Za nas će to biti posebno zadovoljstvo i radujemo se tome. Ova manifestacija je za nas od velikog značaja, prvenstveno što se na njoj okupljaju članovi svih deset udruga koje postoje u Srijemu. To je prilika za druženje i prikazivanje svega onoga što smo uspjeli uraditi za proteklih godinu dana, ali isto tako da široj javnosti pokažemo da smo zajednica Hrvata koja s ponosom njeguje svoje kulturno bogatstvo“, ističe predsjednica udruge Katica Naglić.
Stalni gosti Srijemaca tijekom proteklih šest godina postali su Hrvati iz Bačke, a ove godine je to bilo HKPD Đurđin, koje se predstavilo bunjevačkim igrama.
„Čast nam je prisustvovati jednoj ovako značajnoj manifestaciji koja je priznata kao jedna od manifestacija od velikog značaja za Hrvate u Srbiji. Prvi put smo ovdje i drago nam je što smo gosti ove manifestacije, jer smatramo da je značajno da kulturne udruge iz cijele Vojvodine surađuju jedna s drugom“, navodi predsjednica udruge Marica Stantić.

Prvi put na manifestaciji

Osvježenje večeri bio je nastup HKPD-a Stjepan Radić iz Novog Slankamena. Prikazom običaja iz svog mjesta Betlemaša, oni su se prvi puta predstavili na ovoj manifestaciji.
„Drago nam je što smo sudionici na ovoj manifestaciji. Nadam se da ćemo od sada redovno sudjelovati. Došle su nove snage i u tom smislu smo se i ohrabrili kada smo vidjeli da ima novih članova, spremnih da nastave njegovati našu tradiciju i kulturu. Ova manifestacija je važna, kako zbog naših članova tako i zbog ostalih ljudi koji žive ovdje u Vojvodini. Želja nam je da svi vide da smo mi za mir, slogu i jedinstvo i da smo oduvijek živjeli na ovim prostorima, slagali se i da tako treba biti i u budućnosti. Iduće godine ćemo predložiti da budemo domaćini ove manifestacije“, kaže tajnik udruge Ivan Gregurić.
Osim predstavnika HNV-a, kao glavnog pokrovitelja manifestacije, veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu sa suradnicima, ovom kulturnom događaju su prisustvovali Katarina Čeliković iz ZKVH-a, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, generalni vikar Srijemske biskupije mons. Eduard Španović, predstavnici Grada Srijemska Mitrovica, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović, glavna i odgovorna urednica redakcije na hrvatskom jeziku RTV-a Jelena Tumbas, kao i brojni gosti iz više mjesta u Srijemu.
Fotogaleriju s manifestacije Srijemci Srijemu možete pogledati na facebook stranici NIU Hrvatska riječ Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (S.D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima